O librărie nu e doar o librărie – o campanie Nemira, Humanitas & Cărturești

Odată cu publicarea romanului Librăria, de Penelope Fitzgerald, editura Nemira a lansat campania „O librărie nu e doar o librărie”: am pornit de la povestea lui Florence, care deschide singura librărie dintr-un orășel de pe coasta Suxxesului și se luptă cu prejudecățile oamenilor ca să îi convingă să îi calce pragul. Și ne-am întrebat: Ce face o librărie să fie mai mult decât un „magazin”? De ce ar trebui ca oamenii să-i calce pragul? Cum se face că o librărie nu e „doar o librărie”?

Le-am adresat întrebările astea câtorva librari din lanțurile Cărturești și Humanitas și le mulțumim pentru răspunsurile inspiraționale. Pentru că și noi, și ei credem că librăriile sunt spații speciale, unde cărțile sunt ferestre spre alte lumi, iar librarii pot fi niște ghizi minunați pentru călătoriile care vin din plăcerea lecturii. Folosiți rândurile de mai jos când aveți nevoie de un imbold să intrați într-o librărie sau când vreți să convingeți pe altcineva să o facă.

Librăria Humanitas Iași: Dacă te-ai întrebat vreodată care ar fi motivele pentru care să intri într-o librărie, noi credem că sunt câteva răspunsuri valabile indiferent de infinitele variabile care țin de subiectivitatea fiecărui individ.
1. S-ar putea (și cel mai probabil chiar așa o să se întâmple) să te alegi cu câțiva prieteni pe viață. Genul acela care știu să spună povești, dar știu și să tacă atunci când este nevoie. Genul care știu rezolvările tuturor problemelor, dar care nu te obligă să le iei de-a gata, ci te îndeamnă la reflecție.
2. S-ar putea chiar să te întâlnești cu tine însuți/însăți. Să crezi că ai luat o carte și, când-colo, să te trezești cu o oglindă în care să îți vezi expuse calitățile, dar și slăbiciunile. Frumusețea, dar și fragilitatea. S-ar putea să înveți să le apreciezi deopotrivă.
3. O librărie e, într-o anumită măsură, și o agenție de călătorie. Una la care librarii te ajută să alegi dintr-o o gamă enormă de destinații, de la plaje exotice cu miros de sare și cocos, la spații interioare, nebuloase sufletești și planete populate cu ființe stranii, scoțând, din când în când, capul în visele uitate la începutul dimineții.

Librăria Humanitas Alba Iulia: Odată trecut pragul unei librării, mii și mii de lumi vi se deschid. De aceea, vă așteptăm cu drag să descoperiți povestea spre care doriți să vă aventurați.

Librăria Humanitas Râmnicu Vâlcea: Te poți considera norocos daca ai în orașul tău o librarie.
Este locul perfect în care să trăiești o poveste extraordinară!

Librăria Humanitas Sibiu: „Răsfoitul cărților face parte din tradiția unei librării. Trebuie să ii lași să stea și să cerceteze.”

Librăria Humanitas Auchan Titan: Cât contează o librărie în viața noastră? Ce însemnătate are? De ce am călca pragul unei librării? Am reținut câteva răspunsuri ale clienților noştri:

  • “În ziua de azi sunt şi alte metode de a-ți procura cartea dorită dar nimic nu se compară cu plăcerea descoperirii! Mă fascinează, îmi place să citesc printre rânduri şi să răsfoiesc înainte de a cumpăra!”
  • “Mai întâi şi mai întâi sunt fermecată de mirosul unei librării!”
  • “Mă teleportez într-un alt plan astral de câte ori intru într-o librărie, niciodată nu-mi ajunge timpul!”
  • “E una din singurele plăceri pe care o mai am de când m-am pensionat! Iubesc să mă plimb prin librării, să citesc, să răsfoiesc, să simt acel miros aparte, de carte!

Librăria Humanitas Cișmigiu: o librărie nu e doar o librărie, e un spațiu în continuă schimbare, unde cărți noi aduc și își aduc cititorii. E o ocazie să-ți dai timp pentru citit, pentru a găsi un cadou potrivit și pentru a sta de vorbă cu librarii, ambasadorii de lectură ai acestui spațiu.

Librăria Humanitas Oradea: De ce să intri într-o librărie? Când te simți pierdut, te poți regăsi într-o carte.

Cu fotografii de Cătălin Georgescu și Diana Cosma

Gabriela Halic, Cărturești Verona: Întotdeauna am asociat librăria cu un templu. În atmosfera ei sacră poți lăsa în urmă grijile zilnice și poți avea parte de o experiență unică: de la răsfoirea unor cărți care ți-au trezit de mult timp interesul, descoperirea unor noi titluri care îți rețin imediat atenția, produse non-carte care îți înseninează ziua, până la o interacțiune mai profundă și umană. Reacția celor care trec pragul Salonului Britanic din Verona o demonstrează din plin. Rafturile înalte pline cu cărți, scara de lemn mobilă, canapelele și nu în ultimul rând pianina la care ne încântă auzul adesea mulți cititori, creează o ambianță magică care stârnește exclamații de admirație. Experiența pe care ne-o poate oferi o librărie este importantă într-o perioadă așa nesigură și stresantă ca cea pe care o trăim în prezent.

Diana Cosma, Cărturești Verona: Dacă mă gândesc la rolul pe care îl joacă o librărie în țesătura socială, aș zice că ea redă omului ceva ce s-a pierdut în societatea consumeristă, și anume sentimentul de apartenență la o comunitate. Poate să fie o comunitate a cititorilor, a oamenilor care încă mai cred în poezie, a traducătorilor, în sfârșit, se pot defini mai multe cercuri concentrice care alcătuiesc un spațiu al dialogului pentru oamenii curioși, pasionați, axați pe valori, animați de dorința de cunoaștere. Și cum este întâlnirea pe tărâmul cărților? Suntem în același timp povestitori și facem parte din poveste. Librăria-concept se redefinește permanent, se construiește și se deconstruiește ca un puzzle, ca un lego, care funcționează după legile imaginației, cu intenția de a da viață cărții, de a propune un loc de întâlnire pentru poveștile noastre, o alternativă la rutina haotică, agitată și sufocantă. Librăria este și un loc al bucuriei, al tihnei de a răsfoi cărțile în liniște, un loc de joacă pentru formarea micilor cititori, un spațiu în care oamenii se regăsesc și se recunosc așa cum pot deveni când își cultivă pasiunile. Într-o librărie avem pe rafturi toate întrebările care ne definesc umanitatea, atât de multe încercări de a răspunde unor căutări, atât de multe comori și povești, aici găsim puncte de reper atât în operele clasice, cât și în noutățile editoriale, în acest sens o librărie se configurează ca un loc al cunoașterii de sine și devine punct de intersecție, de mediere pentru întâlnirea cu celălalt. Atât la nivel micro, de organizare internă, cât și macro, de relevanță în textura urbană, librăria este un agent cultural având miza de a da înapoi comunității cunoaștere și timp de calitate. Și nu ca o intenție visătoare, ci ca un gest de asumare, de responsabilitate privind implicarea în viața cetății și ca un proces continuu de reflectare asupra felului în care pot fi adresate problemele societății într-un sens mai larg. De la gestul de a încuraja și a promova autorii români, la sprijinul acordat antreprenorilor locali, la toate poveștile construite în jurul evenimentelor care inspiră și aduc oamenii mai aproape, librăria este o promisiune că vom cultiva viața noastră interioară. Cum zicea Vișniec, să nu lăsăm în inima noastră animalul alb și tăcut să moară de foame. Și treptat, poate se va produce o schimbare de la narativul dominat de verbul a avea la a fi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *