Autoarele Nemira, Maria Orban, publicată cu două romane în imprintul n’autor al Grupului editorial Nemira, și Dia Radu, căreia tocmai i-a apărut un volum în colecția Yorick, sunt invitate la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT), care va avea loc între 18 și 22 octombrie a.c.
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT) este cel mai important festival literar din Estul Europei, care reunește din 2013 în capitala Moldovei, timp de cinci zile, zeci de scriitori, traducători, editori, manageri și jurnaliști culturali, critici literari, librari etc., atât din țară, cât și din străinătate. Anul acesta, în perioada 18 – 22 octombrie, FILIT ajunge la cea de-a XI-a ediție.
Printre invitații săi de marcă, se numără și scriitoarea brașoveană Maria Orban, care a debutat în volum individual în 2020, cu romanul Oameni mari (n’autor, Nemira), un hit absolut, apreciat atât de public, cât și de profesioniști ai cărții. Acestuia îi va urma Toată dragostea dintr-o fotografie arsă, care va apărea tot în imprintul n’autor, coordonat de Eli Bădică (prezentă, de asemenea, la FILIT, inclusiv în cadrul unui eveniment), și va fi disponibil în premieră în timpul festivalului.
De altfel, autoarea a fost beneficiara unei rezidențe FILIT pentru scriitori români (ediția 2023, proiect al Muzeului Național al Literaturii Române Iași), pentru a finaliza chiar al doilea său roman. În plus, aceasta face parte și dintre scriitorii invitați să contribuie la volumul colectiv „Lucruri mărunte. Copilăria în comunism”, proiectul editorial de anul acesta al FILIT.
Tot la FILIT, cititorii își dau întâlnire cu Dia Radu, autoarea Călătorie într-o fotografie. 16 interviuri de la poveste la confesiune, publicat în colecția Yorick, coordonată de Irina Cerchia. Așa cum declară Dia Radu, volumul este rezultatul unui pariu al întrebărilor și răspunsurilor. Între paginile cărții se află 16 interviuri cu scriitori, muzicieni, regizori, plasticieni, alături de care aceasta a petrecut ore întregi și care au oferit o cheie spre părți mai puțin cunoscute din viețile lor.
Publicul ieșean le va putea întâlni pe Maria Orban și Dia Radu în cadrul următoarelor evenimente:
Joi, 19 octombrie, 16.00-18.00 | Acaju
Întâlnire cu Dia Radu și Robert Șerban
Moderatoare: Oana Olariu
Eveniment organizat în parteneriat cu Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării,
Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Vineri, 20 octombrie, 10:00 – 12:00, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași
Scriitori printre liceeni
Invitați: Gabriel Cărtărescu, Maria Orban
Coordonatoare: prof. Alla Apopei, prof. Manuela Coțofan
Eveniment organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași
Sâmbătă, 21 octombrie, 12:00 – 13:30, Casa Muzeelor Iași, Sala de conferințe
Prezentarea proiectului editorial FILIT 2023
„Lucruri mărunte. Copilăria în comunism”
Participă: Remus Boldea, Lilia Calancea, Marius Chivu, Cristian Fulaș, Cristina Hermeziu, Viorel
Ilișoi, Ioana Nicolaie, Maria Orban, Ana Maria Sandu, Daniel Șandru, Robert Șerban, Alex
Tocilescu
Moderatoare: Diana Vrabie
Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și
Memoria Exilului Românesc
Duminică, 22 octombrie, 14:00 – 15:30, Casa FILIT (Piața Unirii)
Scriitori în Centru
Invitați: Lidija Dimkovska, Cosmin Leucuța, Maria Orban
Moderator: Silviu Romaniuc
Până atunci, cel mai nou roman al Mariei Orban, Toată dragostea dintr-o fotografie arsă, se află la
precomandă pe site-ul Nemira, iar volumul semnat de Dia Radu, Călătorie într-o fotografie, poate fi
deja comandat.
Despre Maria Orban
Maria Orban (1978, Brașov) a absolvit Facultatea de Litere a Universității Transilvania din Brașov în
anul 2000. A debutat în volumul colectiv de proză Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brașoveni,
îngrijită de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Alexandru Mușina (Editura Interval, 2003). A publicat texte și în alte volume colective, cum ar fi Ziua gândacului de bucătărie (coord. de Mihai Ignat, Editura
Universității Transilvania din Brașov, 2016) și Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (coord. Cristina Ispas, Editura Paralela 45, 2023). A semnat diferite articole și proze scurte în majoritatea revistelor culturale din România. În 2021, a câștigat concursul de scenarii Write a screenplay for (WSF)…/Scrie un scenariu pentru…, organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, cu scenariul Timp de expunere limitat.
Oameni mari este debutul său în proză în volum individual. Romanul a fost nominalizat în 2021 la
Premiile „Sofia Nădejde“ pentru literatură scrisă de femei, la categoria „Proză Debut“, și a fost selecția pentru România pentru Festival du Premier Roman de Chambéry 2022.
Despre Dia Radu
Dia Radu a lucrat ca documentarist cu presa franceză și a publicat reportaje și cronici în revista Esquire. Fandează ocazional în platourile TVR Cultural și, de aproape un sfert de secol, este reporter și editor cultural la revista Formula As. În 2021, a pus pe picioare www.divanulimaginar.ro, o platformă de jurnalism independent, care radiografiază în dialog lumea culturală de azi.
Este autoarea volumelor Lumea în Si Bemol. Dan Grigore de vorbă cu Dia Radu, apărut în 2016 la Editura Polirom, și Divanul Imaginar. Lumea românească în 18 interviuri, apărut în 2017 la Editura Trei. Este
absolventă de Litere. Crede în scrisul frumos, în nemurirea sufletului și-n transele electro. Îi plac
oamenii, visează la insulele îndepărtate și n-are pisică.