Asteptat cu nerabdare de fanii seriei best-seller A Song of Ice and Fire a lui George R.R. Martin, primul episod al serialului Game of Thrones (Urzeala tronurilor) nu dezamageste nici fanii cartii si nici pe cei ai genului fantasy.
Luni seara, HBO a difuzat primul episod al primului sezon (se pare ca cei doi producatori si scenaristi, David Benioff si Dan Weiss, au planuri serioase pentru un al 2-lea sezon) din Game of Thrones, iar recenziile nu au intarziat sa apara. Cum ma numar printre fanii cartii lui Martin (publicata in Romania de editura Nemira), pot spune ca productia HBO mi-a depasit asteptarile, fiind o adevarata desfasurare de forte, incepand cu bugetul impresionant de aproape 60 de milioane de dolari si continuad cu sutele de figuranti, multiplele locatii de filmare, decorurile special construite si, nu in ultimul rand, distributia excelent aleasa.
Nu intentionez sa dezvalui aici toate firele povestii (ar fi prea multe de spus si este pacat sa dau spoilere:), sperand insa ca ceea ce scriu aici va va intriga intr-atat incat sa cititi cartea sau sa urmariti serialul sau… si una si alta.
Serialul urmareste fidel evenimentele si cele patru planuri narative ale cartii si, chiar daca avem de-a face cu o sumedenie de personaje (nu mai putin de patru familii nobiliare se infrunta pentru a pune stapanire pe tronul de fier din Westeros), scenariul bine adaptat si dialogurile atent construite ne lasa sa descoperim drama fiecaruia in parte intr-un ritm care nu lasa loc de plictiseala in fata ecranului.
Nu ma pot abtine sa nu compar saga epica a lui George R.R. Martin cu trilogia Lord of the Rings (J. R.R. Tolkien), insa ar trebui sa stiti ca Game of Thrones nu abunda in peisaje idilice si nici nu face economie cand vine vorba de sange sau nuditate. Amestecul de ev mediu fantastic (cei care sunt atenti la efectele speciale nu vor avea de ce sa se planga), intrigile demne de infamii Borgia si scenele grafice (destule la numar chiar din primul episod) inscriu productia HBO in genul filmelor destinate mai degraba adultilor.
Ii veti recunoaste, cu siguranta, in rolurile principale pe Sean Bean (intamplarea face ca acesta sa fi detinut un rol important si in Lord of the Rings, iar infatisarea sa in rolul lui nobilului Eddard Stark va va aminti inevitabil de Boromir), Mark Addy (Full Monty, A Night’s Tale, Robin Hood), Lena Headey (300, Terminator: The Sarah Connor Chronicles) si Jason Momoa, actorul de orgine hawaiana al carui fizic impresionant veti avea ocazia sa-l admirati si in aceasta vara in remake-ul lui Conan the Barbarian. Distributia lui Game of Thrones este intregita de o serie de actori tineri dintre care va fi greu sa nu-i remarcati pe Emilia Clarke (Daenerys) si Kit Harington (Jon Snow).
Pentru cei insetati de aventura, comploturi, intrigi, asasinate politice, tradari, iubiri, lupte epice si tragedii, Game of Thrones, caracterizat pe scurt de producatorul David Benioff drept “Clanul Sopranos in Middle Earth”, va deveni rapid o noua obsesie. Pe mine serialul m-a castigat in primele minute si voi avea grija sa nu ratez niciun episod 🙂
Iar daca vreti sa aflati dinainte ce se va intampla in serial (de altfel, un serial cu multe sezoane si care are sansa sa fie cel putin la fel de premiat ca si seria de romane), atunci mergeti de puneti mana pe cartile de la Nemira din ciclul A Song of Ice and Fire (Game of Thrones, A Clash of Kings, A Storm of Swords si A Feast for Crows) ca sa intelegeti de ce acestea au devenit un adevarat cult, iar prestigioasa publicatie The New York Times le-a inclus pe lista sa de bestselleruri. Cel de-al 5-lea roman al seriei, A Dance with Dragons, este anuntat pentru iulie anul acesta 🙂
Un material de Raluca Diaconu.
Tweet
Avand in vedere ca ultimul volum din aceasta serie <> apare intr-un final pe 12 Iulie 2011 cand credeti ca ne putem astepta la versiunea in limba romana scoasa de Nemira
Multumesc