Adio, Iain M. Banks!

banksLa început de aprilie, Iain M. Banks a transmis un mesaj care a cutremurat întreaga lume literară: era bolnav de cancer. Cu mare deschidere, scriitorul a declarat că speranţa de viaţă nu este mai mare de un an de zile.

Pe 9 iunie, maestrul s-a stins din viaţă.

Vestea s-a răspândit imediat, prietenii şi fanii acestuia plângând moartea scriitorului. Neil Gaiman, prieten al lui Iain M. Banks, a scris pe Twitter: “Iain Banks este mort. Plâng într-o casă goală. A fost un om bun şi un prieten pentru aproape 30 de ani”.

Iain M. Banks s-a născut în 1954 în Scoţia şi a studiat literatura engleză, psihologia şi filozofia la Universitatea Stirling. După terminarea studiilor, Iain M. Banks a călătorit prin Europa şi Maroc, apoi a avut diverse ocupatii, de la tehnician pe o platformă petrolieră, la funcţionar într-o firmă de avocatură londoneză.

A debutat în 1984 cu romanul The Wasp Factory, care i-a adus notorietatea. Imediat după aceea, s-a dedicat exclusiv scrisului, producând atât literatura mainstream, cat şi science-fiction.

Spectrul lui Phlebas a apărut în 1987 şi a fost primul lui roman SF, a cărui acţiune se petrece într-o uriaşă civilizaţie interstelară, Cultura, care există în paralel cu societatea umană de pe Pământ. Romanul a fost publicat de Editura Nemira în 2007, iar în acelaşi an, i-a apărut în colecţia Babel romanul Paşi pe sticlă.

Ne despărţim de Iain M. Banks ştiind că îl vom reîntâlni de fiecare dată când îi vom (re)citi cărţile.

1 Comentariu

  1. doru 11/06/2013 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *