N-am mai vorbit de ceva timp despre arta din cărți. Și nu mă refer la cărțile de specialitate sau la cele care să trateze anumite epoci culturale recunoscute, ci la talentul unor oameni de a vedea cu totul altceva decât ne-am aștepta, atunci când privesc o carte!
L-am descoperit mai întâi pe cel care a revoluționat arta origami, dând naștere diferitelor simboluri, litere sau chiar cuvinte întregi folosind cărțile. Nu implică pagini rupte, decupaj sau alte tehnici care, în mod normal, ar simplifica întregul proces. Este de admirat creativitatea lui Isaac Salazar, cu atât mai mult cu cât se prezintă drept un simplu contabil din New Mexico.
Mai apoi, m-am oprit asupra lui Nicholas Jones, sculptorul care folosește drept materie primă cărțile! Spre deosebire de contabilul nostru Isaac, Nicholas folosește și alte tehnici de prelucrare, pe lângă cea de împăturire, rezultând adevărate opere de artă, precum cele de mai jos.
Și pentru că unii artiști nu se mulțumesc întotdeauna să își țină creativitatea “captivă” între două coperți, rezultatul este cât se poate de neașteptat: ceșcuțe de cafea sau boluri de dimensiuni și modele diverse, modelate din paginile cărților vechi. Cecilia Levy nu se ocupă doar cu astfel de creații, ci are o întreagă galerie de artă pe site-ul ei, pornind de la cele mai sus menționate, și ajungând la lucrări decorative ale coperților de carte din carton, la tehnici ce folosesc petele de cafea, cerneala sau creionul.
Sunt cu adevărat impresionată de imaginația unor oameni și mă întreb care le sunt limitele și până unde va ajunge să evolueze arta din cărți. Să fie oare creațiile fluide ale lui Yuko Takada Keller apogeul?
Tweet
Fără cuvinte. Întradevăr se poate numi artă, iar dintre toate formele de artă creaţiile lui Isaac Salazar mi se par cele mai reuşite, dar nu trebuie uitat nici acel netBOOK. Cert este că nu voi face experimente pe propriile cărţi :p
Impresionant. Insa tot imi pare putin rau pentru carti… 😀