Autorii noștri, printre cei care au schimbat lumea!

Nu este un secret că cele mai bine cotate filme, care au zguduit din temelii întreaga lume, au avut la bază un roman sau o serie de cărți din care să se inspire, sau pe care să o ecranizeze integral.

Publicația The Hollywood Reporter a alcătuit un top al celor 25 de scriitori care au influențat Hollywood-ul și care și-au pus amprenta atât în lumea literaturii, cât și în cea a cinematografiei. În alcătuirea topului au fost luate în considerare criterii extrem de serioase, care au pus în balanță succesul literar (număr de volume, vânzări, intrarea în topurile de bestseller-uri), dar și succesul cinematografic (adaptări complete pentru marele ecran, proiecte aflate în dezvoltare, etc), al respectivilor autori, toate acestea cu scopul de a îi scoate în evidență pe cei 25 de scriitori ai căror ”voce” au influențat cultura actuală.

Nu mică ne este fericirea și mândria să găsim trei dintre autorii noștri în lista primilor 10 cei mai influenți autori ai lumii contemporane.

Stephen King ocupă un bine-meritat loc 1. Cu 53 de romane și 400 de milioane de copii vândute, King ocupă un loc de onoare în lumea Hollywood-ului, având mai multe cărți adaptate pentru marele ecran decât putem număra. Filme care au rămas în istorie, precum Carrie și The Shinning, au făcut din Stephen King o comoară pentru studiourile și regizorii din cetatea filmului, care abia așteaptă ca Regele să scrie, pentru ca ei să poată ecraniza.

Locul doi? Autor Nemira! Elmore Leonard, despre care cifrele vorbesc de la sine: 45 de romane, 20 de ecranizări pentru marele ecran și 7 seriale de televiziune. Nimeni altul decât celebrul regizor Quentin Tarantino este un fan al lui Leonard, regizând și un film după un roman al acestuia din urmă, iar actorul George Clooney este unul dintre cei mai mari admiratori ai scriitorului. Dacă mai vreți și alte argumente, atunci vă spunem că povestirea ”3:10 to Yuma” a fost ecranizată de două ori, în 1997 și în 2007.

Știați că ”Jocurile Foamei” este cea mai bine vândută serie pentru tineri din întreaga istorie a platformei Amazon? Suzanne Collins este pe locul 5 al topului celor 10 și toți știm că ecranizarea trilogiei este un subiect fierbinte pentru toți fanii de pe glob. Cu încasări de peste 600 de milioane de dolari, primul film al seriei a creat un curent și un fenomen mondial. Și pentru că 2013 nu este atât de departe totuși, cu siguranță Catching fire, programat a fi lansat înspre sfârșitul anului viitor, va revoluționa lumea cinematografică și conceptul de fandom.

George R. R. Martin? Aflat pe locul 7, Martin este cu siguranță unul dintre cei mai influenți scriitori ai contemporaneității, unul dintre cei mai carismatici și unul dintre cei mai premiați. Cu ce se laudă? Un episod din al doilea sezon al serialului Urzeala Tronurilor, difuzat pe HBO, a atins recordul de 3.8 milioane de telespectatori. Martin nu are nevoie de mai multe prezentări. Seria sa a făcut înconjurul lumii, a adunat un număr fabulos de fani din toată lumea și a marcat istoria literaturii și televiziunii cu personaje pe care nu le vom mai uita niciodată. Eternă sursă de inspirație pentru scriitorii care vin din urmă și câștigător constant al celor mai importante distincții literare și cinematografice, Martin a dat noi valențe genului fantasy, al cărui suprem reprezentant este, așa cum King este maestrul incontestabil al horror-ului.

Lista celor 25 cuprinde și alte nume cunoscute și iubite, atât de cititori, cât și de cinefili. The Hollywood Reporter oferă tuturor posibilitatea de a citi noutăți despre autorii favoriți, dar și de a descoperi bijuterii literare care au marcat pentru totdeauna atât cinematografia, cât și cultura mondială în general.

 

2 Commentarii

  1. Adi2024 03/12/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *