Ce e în spatele unui gentleman la Moscova?

Oare cât de interesantă poate fi viața trăită într-un hotel luxos din mijlocul Moscovei? Citind Un gentleman la Moscova, îți vei da seama că poate fi chiar foarte neașteptată și interesantă, mai ales dacă te bucuri de lucrurile mici ale vieții. Așa ne învață Contele Rostov, pe care ajungi să îl îndrăgești chiar de la prima întâlnire.

Moscova. 1922. Unul dintre faimoasele hoteluri ale Moscovei: Metropol. Lecții de viață de la contele Rostov, denumit și Fostă Persoană, adică un aristocrat condamnat la arest la domiciliu: viața nu ar trebui grăbită și ar trebui să ne tratăm cu toții cu respect și cu curtoazie.

Viața e o ispită, la urma urmei.

Dacă vrei să călătorești și tu în Moscova, nu trebuie neapărat să îți rezervi deja bilete de avion. Poți pune la cale un citybreak cu un gentleman, direct în Metropol, în timp ce gătești o mâncare din Letonia, la fel ca cea pe care o savurează Contele Rostov – ai aici rețeta, recomandată chiar de Amor Towles.

Ce ne poate povesti un gentleman din Moscova? Deși titlul te trimite cu gândul la Război și pace meets Grand Hotel Budapest, cartea e despre micile bucurii ale vieții, despre cum să fii un adevărat gentleman, despre mâncarea bine aleasă, despre artă și multe altele. Îți promitem că nu ai cum să te plictisești cu Contele Rostov.

Vișinski: Ce ocupație aveți?

Rostov: Treaba unui domn nu este să aibă o ocupație.

Vișinski: Foarte bine, atunci. Cum vă petreceți timpul?

Rostov: Cinând, conversând. Citind, meditând. Babilonia obișnuită.

Vișinski: Și scrieți poezie?

Rostov: M-am făcut cunoscut pentru că lupt cu pana.

Vișinski (arătând un pamflet): Sunteți autorul acestei poezii lungi din 1913, Unde e acum?

Rostov: Mi-a fost atribuită, da.

Vișinski: De ce ați scris-o?

Rostov: Se cerea scrisă. S-a întâmplat pur și simplu să stau la un anumit birou, într-o anumită dimineață, când ea a ales să-și ceară drepturile.


Cine e Amor Towles?

AMOR TOWLES și-a început cariera în domeniul de investiții, ajungând după 20 de ani să își dedice întreg timpul literaturii. Unde a început povestea gentleman-ului și cum a ajuns el în Moscova? A început în Geneva. Natura job-ului lui Towles presupunea foarte mult să călătorească, iar atunci când o făcea, unde crezi că era cazat? Exact, în hoteluri.

În 2009, după ce a ajuns la hotelul din Geneva la care era cazat deja de câțiva ani, și-a dat seama că a început să cunoască personalul de acolo, ca și cum nu ar fi plecat niciodată de acolo. Așa a început să se contureze imaginea unui om care era blocat într-o cameră de hotel. Au urmat apoi schițe ale romanului și în 2013 și-a dat demisia și s-a dedicat întru totul scrierii romanului care urma să fie bestseller timp de 40 de zile consecutiv și tradus ulterior în numeroase țări.

De unde pasiunea pentru Rusia/Moscova?

Nu cunoaște limba, nu i-a studiat istoria în școală și a călătorit în Rusia doar de câteva ori. Dar s-a îndrăgostit iremediabil de
Gogol, Turgenev, Tolstoi, Dostoievski, inclusiv și de Nijinksi, geniul dansatorului al cărui jurnal a fost publicat la noi, de pictorul Malevici sau regizorul Eisenstein, precum și alți artiști ruși care l-au inspirat.

Însă multe dintre marile lui bătălii țineau doar o zi și nu se mai repetau niciodată…

https://thegloss.ie/discover-history-one-moscows-famous-hotels/

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *