Natasha Lester este îndrăgita autoare a romanelor „Secretele Parisului” și „Secretul fotografei franceze”. Ce este remarcabil la cărțile ei este că readuce la viață femei curajoase din istorie, care și-au lăsat amprenta, dar despre care se vorbește și se scrie prea puțin. O astfel de femeie, cu o poveste „larger than life”, a fost fotografa Lee Miller, inspirația pentru personajul Jessica May din romanul „Secretul fotografei franceze”.
Elizabeth „Lee” Miller a fost fotografă și jurnalistă americană. În New York, 1920 a debutat ca model pentru Vogue, fiind reprezentarea perfectă pentru campania „Modern Girl” pe care editorul o avea în minte la vremea respectivă. Lee a devenit cel mai cunoscut model din acea perioadă, fotografiile cu ea fiind foarte căutare. Din păcate, după câțiva ani, cariera de model a luat sfârșit din cauza folosirii fără acordul ei a unor fotografii pentru produse igienice feminine.
Acel scandal i-a modificat traseul profesional. Lee s-a orientat către fotografie, descoperindu-și pasiunea pentru această artă. După atâția ani în care a stat de partea cealaltă a aparatului, ca obiectul fotografiei, a decis să fie ea care se ascunde dincolo de lentilă și decide ce intră în cadru. Noua pasiune a dus-o la Paris, unde a dorit să aprofundeze arta fotografică și, cu ajutorul unor prieteni celebri precum Pablo Picasso, Max Ernst și Jean Cocteau, și-a rafinat afinitatea pentru arta surrealistă.
Prefer să fac o fotografie decât să fiu una.
Lee Miller
În momentul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, Miller, care locuia în Marea Britanie, a fost implorată de familie și prieteni să se întoarcă în New York, dar aceasta a decis că rămâne pe continentul european ca să fie fotojurnalistă de război. Primește acreditarea de corespondent de război pentru Vogue Marea Britanie și, împreună cu fotojurnalistul David Scherman, începe un alt capitol din viața sa.
A reușit să fotografieze evenimente precum Blitz-ul de la Londra sau eliberarea Parisului, dar și lagărele de concentrare de la Buchenwald și Dachau, într-un moment în care Vestul abia putea accenta ideea existenței lor și nu își imaginau ce se petrecea acolo. Fotografiile ei au ajutat ca restul omenirii să accepte teribila realitate.
Printre fotografiile sale faimoase, se numără și cea în care stă în cada lui Hitler după ce el fugise din Munchen.
O femeie goală în cada lui Hitler
Fotografia este cel puțin provocatoare, o subminare a autorității dicatoriale, o cărămidă la dărâmarea imaginea liderului nazist în fața întregii lumi. Fotografia poate fi interpretară în mai multe moduri – atât ca un moment al victoriei asupra unui dictator, cât și ca o revendicare a puterii de o femeie într-o ipostază vulnerabilă.
După terminarea războiului, Miller a fost foarte afectată de brutalitatea și atrocitățile de pe front, ajungând să sufere de stres post-traumatic. Multe dintre fotografiile care au rămas nepublicate au fost ascunse într-un cufăr și, deși era sfătuită să le arate lumii, a refuzat vehement.
Faptul că fotografiile ei sunt cunoscute astăzi se datorează fiul său, Anthony, care a descoperit în podul casei, aproape șaizeci de mii de negative, documente oficiale, aparate foto, scrisori de dragoste și diferite suveniruri pe care Lee le colecționase. Din 1960, acesta continuă să arate lumii munca realistă și senzațională pe care a făcut-o mama sa.
În prezent, Lee Miller e încă foarte vie în memoria oamenilor. S-au scris biografii și cărți de ficțiune despre curajul de a merge pe front, despre cât de greu i-a fost să ajungă acolo într-o vreme când femeile nu aveau voie să se apropie de zona de conflict și câte eforturi a depus pentru a fi luată în serios ca fotojurnalistă.
În romanul „Secretul fotografei franceze”, Natasha Lester se inspiră din viața lui Lee Miller în povestea Jessicăi May. Cu multă finețe, intuiție și talent literar, autoarea imaginează secvențe tulburătoare, prietenii de o viață, tandrețe și lumină pe fundalul războiului de neoprit. Cartea ne reamintește că femeile au jucat un rol mult mai important în istorie decât scrie în manuale și că puterea și curajul lor ne pot fi inspirație și azi.
TweetCrearea unui personaj inspirat de Lee Miller în cartea „Secretul fotografei franceze” a fost modul meu de a aduce un omagiu talentului incredibil a lui Lee. Contribuția ei la reportajele din timpul războiului, ca și ale lui Rose Valland și Catherine Dior, merită să fie amintită de toată lumea.
Natasha Lester