Cea mai scumpă carte din lume

John James AudubonLa sfârșitul acestei luni, va avea loc la New York o licitație în cadrul căreia va fi pusă în vânzare o carte mai puțin obișnuită – nu doar prin condițiile grafice, ci, mai ales, prin prețul ei. Cartea se numește Birds of North America, iar autorul ei, John James Audubon (1785-1851), a fost un ornitolog franco-german, recunoscut pentru vastele sale studii în documentarea tuturor tipurilor de păsări americane, dar și pentru ilustrațiile sale detaliate ce înfățișează păsările în habitaturile lor naturale.

La licitația din acest an, cartea va fi vândută cu un preț ce pornește de la 7 și poate ajunge până la 10 milioane de dolari. Anul trecut, un exemplar al acesteia a fost vândut la Londra cu 7,3 milioane lire sterline (11,5 milioane dolari), înregistrând un nou record de preț pentru o singură carte. Cartea este atât de dorită din două motive: raritate și frumusețe. Audubon a realizat doar 120 de exemplare ale cărții sale – înaltă de 94 de cm și lată de 60 cm –  cuprinzând 435 de ilustrații făcute manual de către el. De asemenea, cartea lui Audubon e considerată a fi una din cele mai rafinate lucrări de ornitologie publicate vreodată.

Casa de licitații unde va fi vândută cartea – Christie’s – a găzduit, în trecut, licitații celebre, printre care: 1989 – Portretul unui halebardier (Pontormo) pentru 35,2 milioane dolari; 1998 – Palimpsestul lui Arhimede pentru 2 milioane dolari; 2006 – patru tablouri ale pictorului austriac Gustav Klimt pentru 192 milioane dolari.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *