Majoritatea cititorilor români au preferat volume mai noi şi mai vechi de Michel Houellebecq, Neagu Djuvara, Mircea Cărtărescu şi George R. R. Martin.
Ediţia din 2012 a evenimentului a fost, în viziunea editorilor participanţi, mai bună decât cea de anul trecut în ceea ce priveşte vânzările şi interesul publicului faţă de manifestările din cadrul Bookfest.
Studiul istoric, comentariul despre societatea contemporană, ficţiunea, romanul fantasy şi poliţist, alături de literatura practică şi memorialistică au fost cele mai căutate genuri la ediţia din acest an a târgului de carte de la Romexpo.
Vânzările confirmă că în România încă există un public pentru orice gen. Demnă de semnalat este revenirea la clasicii secolului XX, printre care James Joyce şi Ernesto Sabato.
F.M. Dostoievski şi Lev Tolstoi rămân, pe de altă parte, clasici de nedepăşit în vânzări, potrivit topului furnizat de Editura Adevărul.
Romanul francez se întoarce
Pentru că anul acesta ţara invitată a fost Franţa, prezenţa mai multor scriitori francezi de calibru, care s-au întâlnit cu cititorii, a stimulat şi vânzările. La Editura Polirom, cea mai vândută carte este „Particulele elementare” de Michel Houellebecq, precum şi celelalte scrieri publicate în seria dedicată autorului.
La dezbaterea cu cititorii, care a avut loc vineri, prozatorul francez a declarat că „Particulele elementare” a fost cartea care i-a schimbat viaţa: „Atunci au venit şi notorietatea, şi banii, şi, odată cu ele, o formă de libertate pe care mi-o doream”.
Spre deosebirea de confraţii săi, Michel Houellebecq a mărturisit că succesul şi banii nu-i dăunează grav scriitorului şi că până acum nu a scris cărţi de care să fie nemulţumit.
„Sunset Park” de Paul Auster şi „Opere II” de Gellu Naum completează seria debestselleruri de la Polirom.
Istoria şi ficţiunea, în top
La Humanitas, istoricul Neagu Djuvara a atras, şi de data aceasta, un public numeros, sesiunea de autografe durând peste două ore. Cele mai vândute volume ale editurii au fost studiile sale, intitulate „Misterul telegramei de la Stockholm…” şi „Aromânii. Istorie. Limbă. Destin”, volum coordonat de cunoscutul istoric.
La Editura Polirom, cea mai vândută carte este „Particulele elementare“ a scriitorului francez Michel Houellebecq
Pe următoarele locuri s-au situat volumul „Ochiul căprui al dragostei noastre” de Mircea Cărtărescu şi „Estul naivităţilor noastre” de Gabriel Liiceanu. De altfel, şi alte cărţi ale celor doi autori au fost în topul vânzărilor. „Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oraş cucereşte lumea” de Vicki Myron, „Marea casă” de Nicole Krauss şi „Tinereţe. Scene de viaţă provincială” de J.M. Coetzee au fost titlurile cele mai vândute ale Editurii Humanitas Fiction.
În topul de vânzări furnizat de Editura Nemira, pe primul loc se clasează trilogia „Jocurile foamei” de Suzanne Collins, una dintre cele mai îndrăgite serii ale genului din ultimii ani.
„Urzeala tronurilor“, roman din saga „Cântec de gheaţă şi foc“, bestseller internaţional al americanului George R. R. Martin, ocupă locul al doilea, fiind urmat de mai multe romane poliţiste semnate de Rodica Ojog Braşoveanu, căreia editura îi dedică o serie de autor.
Şi romanul de atmosferă a fost preferat de un număr considerabil de cumpărători, care au ales „Borgia. Păcatele familiei” de Sarah Bower şi „În numele prinţesei moarte” de Kenizé Mourad.
Pe de altă parte, interesul românilor pentru literatura practică este demonstrat de cele mai vândute cărţi ale Editurii Curtea Veche. Potrivit Mirunei Meiroşu, care a furnizat estimările ce exclud ultima zi a târgului, cei mai mulţi cumpărători au preferat volumul „Jamie, ministrul hranei sănătoase”, de Jamie Oliver, pe locul trei clasându-se tot un studiu despre alimentaţie, anume „Sănătatea are gust”, de Mihaela Bilic. Între aceste două volume, pe locul al doilea în vânzări, s-a situat scrierea memorialistică a Margaretei Pâslaru, intitulată „Eu şi timpul”.
Autori români de succes
Preocuparea pentru lumea din jur se reflectă şi în topul de vânzări al Editurii RAO. Cel mai râvnit volum a fost, la ediţia din acest an, „Pe tălpile României”, de Marian Nazat, urmat de „Moştenirea”, volumul al IV-lea din seria „Eragon”, de Christopher Paolini.
Poziţia a treia este ocupată de două cărţi: „Cândva am fost prinţesă” de Jacqueline Pascarl şi „Văduvă pentru un an” de John Irving. „50 de vicii ale Domnului Grey” de E. L. James este bestsellerul Editurii Trei, romanul fiind urmat de o scriere de nonficţiune, „Ierusalim.
Biografia unui oraş”, de Simon Sebag Montefiore. Pe locul trei s-a situat „Nevroza balcanică”, studiul lui Vasile Dem. Zamfirescu.
Alţi autori români care s-au bucurat de succes sunt cei publicaţi de Editura Cartea Românească. „Arhivele de la Monte Negro”, cartea lui Octavian Soviany, a fost bestseller, fiind urmată de „Eroticon.
Tratat despre ficţiunea amoroasă”, volum semnat de Mihaela Ursa. Volumul lui Cristian Teodorescu „Medgidia, oraşul de apoi” a stârnit interes şi anul acesta, clasându-se pe locul al treilea.
Autor: Monica Andronescu
Tweet