Cinci detalii interesante despre Războiul Civil Spaniol

noaptea

În noaptea timpului, de Antonio Muñoz Molina este un roman-fluviu despre sângerosul Război Civil din Spania, cu o scriitură ce amintește de Lev Tolstoi sau Ernest Hemingway.

Mulțimea de personaje, în care se amestecă ficțiuni cu figuri reale, rutina din vreme de pace, cât și violența grotescă a războiului face portretul unei lumi care dispare odată cu o mare iubire, aceea a protagonsitului. Arhitectul Ignacio Abel, a cărui poveste de dragoste se desfășoară în paralel cu povestea de război din Spania, plecă din Madridul mutilat spre New York. Printre războaie exterioare și interioare, viața se construiește neîncetat, printre dorințe și suferințe, dragostea trăiește tulbure, asemenea epocii în care s-a născut.

Războiul Civil Spaniol a avut loc între 1936 şi 1939 s-a purtat între Republicani, loiali democraţiei celei de-a Doua Republici Spaniole şi Naţionalişti, grupare de stânga extremă, condusă de generalul Francisco Franco. Un conflict între democraţie si fascism, pentru că Franco era susţinut de Hitler şi Mussolini. În continuare, vă invităm să aflaţi 5 detalii mai puţin cunoscute despre Războiul Civil Spaniol.

1. Rebelii se aşteaptau să câştige repede

Câţiva ofiţeri de armată rebeli a început să plănuiască o lovitură de stat de îndată ce coaliţia de stânga a câştigat alegerile din februarie 1936. Primind susţinerea generalului Franco, au stabilit ca pe 18 iulie să înceapă o revoltă în Marocul Spaniol, urmată de o revoluţie generală o zi mai târziu. Chiar dacă au reuşit să captureze Marocul şi o parte din teritoriul contintental, guvernul Republican a rămas cu două treimi din Spania, incluzând oraşele mari. Când războiul civil a început, Franco şi-a mutat trupele veterane din Maroc către Spania, folosind avioane şi vapoare oferite de Hitler şi Mussolini şi a început să înainteze către Madrid.

2. Franco a beneficiat de moartea prematură a rivalilor săi

Chiar dacă era un factor important în lovitura de stat, generalul Franco nu a iniţiat ideea şi nici nu trebuia să fie cel care conduce ţara. Dar, prima alegere a rebelilor pentru un lider, generalul José Sanjurjo, a murit într-un accident de avion cu doar câteva zile înainte de începerea revoluţiei, în timp ce se întorcea din exilul în Portugalia. În acelaşi timp, forţele Republicane au eliminat alţi potenţiali rivali ai lui Franco, precum monarhistul José Calvo Sotelo, fascistul José Antonio Primo de Rivera şi generalii Joaquín Fanjul şi Manuel Goded. În octombrie 1936, Franco a fost numit comandantul suprem al forţelor armate si liderul guvernului Naţionalist. Ultimul său rival, generalul Emilio Mola, mintea din spatele loviturii de stat, a murit în iunie 1937, într-un accident de avion.

3. Mii de americani s-au oferit să lupte pentru Republicani

Chiar dacă Statele Unite au rămas neutre în Războiul Civil Spaniol, aproape 2800 de americani, mulţi dintre ei fără experienţă militară, s-au oferit voluntari pentru cazua republicană. Batalionul lor, foarte divers, a fost numit Batalionul Abraham Lincoln si includea un acrobat, un rabin si primul ofiţer afro-american care a condus albi în luptă. Moralul a scăzut repede, după ce au atacat câteva poziţii bine apărate. „Suntem trupe de şoc”, spunea un american de pe patul de spital. „Republica avea nevoie de carne de tun, iar noi am fost aleşi”. Până când batalionul a plecat din Spania, în octombrie 1938, mai mult de un sfert dintre ei muriseră. Cei aproape 40 000 de voluntari internaţionali din alte ţări nu au dus-o mai bine, suferind pierderi mai mari decât spaniolii din armata Republicană.

4. Mulţi scriitori faimoşi şi artişti au vorbit despre conflict

În ciuda pericolului, scriitorii s-au strâns în Spania în timpul războiului civil, unii luptând pe front, alţii scriind despre război din locuri precum Hotelul Florida din Madrid. Autorul „Micului Prinţ”, Antoine de Saint-Exupéry, chiar a zburat cu propriul său avion pentru a raporta conflictul, în timp ce George Orwell a supravieţuit unei răni de glonţ în gât, suferite luptând pentru miliţia Republicană. Poetul Federico García Lorca a fost asasinat de naţionalişti. Alte figuri literare cunoscute aflate atunci în Spania au fost: Ernest Hemingway, Pablo Neruda, John Dos Passos, Langston Hughes, Dorothy Parker, Lillian Hellman, André Malraux şi Arthur Koestler. Mulţi artişti au produs opere memorabile despre război, cea mai semnificativă fiind pictura Guernica a lui Picasso, care prezintă bombardamentul unui oraş fără apărare de către Legiunea Condor a lui Hitler.

5. Insulele Canare au fost punctul de plecare pentru forţele lui Franco

La începutul Războiului Civil, Francisco Franco era Generalul Comandant al Insulelor Canare, cu sediul în Las Palmas. El şi ofiţerii săi au plănuit strategia aici, în afara Spaniei, înainte de a înainta pe continent.

Sursă: History

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *