Toamnă = hygge & cărți bune

Hygge – concept danez, care nu poate fi tradus printr-un singur cuvânt. Înseamnă mai degrabă o stare de bine. În ultimii ani s-a scris mult despre hygge, iar pe noi ne duce automat cu gândul la toamnă, coziness, pături groase, cafea sau ciocolată caldă, șosete pufoase și, cel mai important, cărți.

Așa că toamna e perfectă de hygge. Scoate puloverele groase din șifonier, pune ibricul la încălzit apa și alege-ți cu grijă cărțile de citit. Dacă nu știi ce să alegi (și dacă cumva teancul de TBR nu e mai mare decât poate duce biblioteca), avem câteva recomandări pentru tine. 

colaj_toamna

Melciclopedia de Iulian Tănase- „Povestea mea începe într-o dimineață de toamnă, când mi-am dat seama că nu știu cine sunt.” Fix așa începe cartea scrisă de Iulian Tănase și minunat ilustrată de Mircea Pop. O carte plină de jocuri de cuvinte și cu numeroase trimiteri culturale, o aventură a imaginației, a erudiției și a spiritului ludic.

Convins că fiecare dintre noi este mai mult decât un simplu nume, melcul nostru pornește în aventura vieții sale, cea mai mare aventură a oricărui erou: descoperirea de sine. Călare pe un melcteorit ajunge în Melxopotamia, o țară a cărei formă de guvernământ este anarhia constituțională și a cărei economie se bazează pe industria melcalurgică, pe industria constructoare de melcomotive, dar și pe ploile de melcteoriți.

deveghe_nemira_YA

De veghe între lumi, de Marisha Pessl –  Din cinci prieteni, doar unul singur poate supraviețui. Beatrice Hartley și prietenii ei erau cea mai populară gașcă de la liceul Darrow-Harker. Asta, până la moartea șocantă a lui Jim, geniul grupului și iubitul lui Beatrice. La un an după absolvire, cei cinci se reunesc, însă totul se schimbă atunci când un bărbat misterios le bate la ușă și le spune că pentru ei timpul s-a oprit și blestemați să trăiască aceeași zi de august, trăind la infinit 11,2 ore. Aici va începe Veghea, acea stare dintre viață și moarte, din care ei trebuie să iasă. Un roman YA pe care nu o să-l poți pune jos.

Noi te provocăm să o termini într-o zi, ba chiar încearcă în 11, 2 ore.

Ultimul tren spre Istanbul, de Ayșe Kulin – Cu o poveste care se petrece în cel de-Al Doilea Război Mondial, în Ultimul tren spre IstanbulAyse Kulin descrie obstacolele pe care evreii le-au întâmpinat în vremea războiului, urmărind viața a două surori, Selva și Sabiha, crescute într-o familie otomană aristocrată din Turcia. Sora cea mică, Selva, se căsătorește cu un medic evreu arătos și imigrează împreună în Franța să înceapă o nouă viață, amândoi fiind respinși de către familii, din cauza alegerilor pe care le fac.

De la Ankara la Paris, Cairo și Berlin, Ultimul tren spre Istanbul este o cuceritoare poveste de dragoste și o lecție despre cum să-ți urmezi propriul drum.

 

O zi de decembrie, de Josie Silver – Îți promitem că e cartea ideală alături de care să te pregătești de iarnă încă din toamnă.

Un bărbat și o femeie. Zece ani. O iubire de neuitat. Ce se poate întâmpla atunci când zărești din autobuz (respectiv din stația de autobuz) persoana cu care ești sortit să fii? Laurie e convinsă că dragostea la prima vedere e un mit. Dar, într-o zi de decembrie, pe o ninsoare puternică, îl vede pe geam și știe imediat că l-a găsit pe EL.

O zi de decembrie_NEMIRA

Femei în știință, de Rachel Ignotofsky – Este dovedit științific: femeile sunt tari! Despre asta e și cartea scrisă și minunat ilustrată de Rachel Ignotofsky – despre 50 de femei curajoase care au riscat totul în numele științei. În carte găsești poveștile câtorva dintre ele care când s-au lovit de cuvântul NU! au spus Încearcă să mă oprești! Perfectă să fie citită sub pături călduroase și să te gândești la visul tău, dar și să-ți iei curajul de a-l urma, orice ar fi. 50 de povești inspiraționale – Ada Lovelace, Marie Curie, Jane Goodall, Mae Jemison și mai multe pioniere cunoscute sau mai puțin cunoscute.

Cum să oprești timpul, de Matt Haig – Oare Matt Haig și Tom Hazard, protagonistul romanului, au descoperit secretul? Iar dacă răspunsul este „da”, trebuie să te pregătești pentru un treasure hunt misterios, desfășurat pe durata a câteva secole. Nouă ne-ar plăcea să se oprească timpul toamna, când tot ce avem de făcut e să ne alegem cărțile cu care să ne ascundem sub pături.

O poveste de dragoste care dăinuie peste secole între un bărbat pierdut în timp și o femeie care îl poate salva. O lecție despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți să trăiești cu adevărat. Nu poți să nu te întrebi dacă Matt Haig are 400 sau 39 de ani. Te atrage în poveste printr-o sinceritate debordantă, care te rănește. Perseverența tonului, ritmul aproape urgent al acțiunii, te conving că tu îl poți salva citind romanul. Devii prizonierul emaptiei și este aproape imposibil să te oprești, să îți ferești privirea – într-un final, cu o grație minunată, te eliberează.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *