Cine îl poate intimida pe Ender?

Publicația Entertainment Weekly a dezvăluit zilele trecute publicului câteva imagini de pe platourile de filmare ale peliculei Jocul lui Ender, adaptare cinematografică după romanul omonim al lui Orson Scott Card. În prim plan, nu îl avem pe nimeni altul decât pe Harrison Ford, într-o poziție autoritară și chiar amenințătoare față de noii recruți, așa cum îi stă bine Colonelului Graff, conducătorul lipsit de inimă al Școlii de Luptă. 

Asa Butterfield îl interpretează pe Ender Wiggin, eroul principal al romanului, copilul în al cărui geniu militar poate sta ascunsă cheia către salvarea întregii omeniri. Articolul analizează principalele modificări pe care studiourile au trebuit să le realizeze, abătându-se, cu acordul autorului, de la linia inițială a cărții, dar și relația dintre celebrul Ford și tânărul Butterfield.

Regizorul filmului, Gavin Hood, a declarat că lucrează la acest proiect de aproape patru ani, și că orice modificare a adus-o peliculei – în termeni mai ales de construcție temporală a acțiunii – a fost intens discutată cu Card. Regizorul a mai precizat, pentru liniștea fanilor care au citit romanul, că are un respect deosebit pentru carte, de aceea a făcut tot posibilul ca să păstreze toate elementele ce au făcut din roman o capodoperă a literaturii universale, de la emoțiile profunde și contradictorii ale personajelor implicate, până la finalul întunecat, cu adâncile conotații și dileme morale pe care le ridică.

Oricine a citit cartea, își dă cu ușurință seama de ce Hollywood-ul a avut dificultăți în a ecraniza până acum această poveste. Încărcătura emoțională, personajele complexe, povara și drama unui copil pus în situația de a deveni cel mai bun strateg militar al vremurilor sale, dar măcinat încă de nevoia de apartenență și afecțiune, toate aceste elemente reprezintă marile atu-uri ale poveștii lui Card, dar și obstacole greu de depășit pe platourile de filmare.

Cu toate acestea, se pare că studiourile Summit Entertainment au găsit formula potrivită: regizorul colaborează îndeaproape cu autorul, Asa Butterfield face un rol de excepție, dându-i replica lui Harrison Ford și interpretând cu talent numeroasele valențe ale personalității lui Ender, iar fanii își arată susținerea față de unul dintre cele mai așteptate proiecte cinematografice ale anului 2013 pe pagina oficială de Facebook a filmului.

Lansarea oficială a fost anunțată pe data de 1 noiembrie 2013. Până atunci, așteptăm înfrigurați vești noi, imagini de pe platouri și interviuri cu actorii principali.

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *