Colecția de poezie Vorpal se lansează la Brașov, într-o ediție Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets

VorpalVineri, 24 februarie, de la ora 18.00, Tipografia și editura Nemira vă invită la o ediție Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets dedicată colecției de poezie Vorpal. Invitați sunt poeții Ștefania Mihalache, Florin Dumitrescu și Svetlana Cârstean (coordonatoarea colecției).

Colecția de poezie Vorpal s-a lansat în noiembrie 2016 cu două volume: Sisteme de fixare și prindere, de Ștefania Mihalache & Dodii, de Florin Dumitrescu.

Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă și impecabilă, care apare în poemul Jabberwocky din Alice în Țara oglinzilor. Armă uneori jucăușă și periculos de inteligentă ca Dodiile lui Florin Dumitrescu sau provocatoare și stranie ca Sistemele de prindere și fixare ale Ștefaniei Mihalache.

Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecției:
”Dacă Vorpalul e o armă în mâna cuiva, autor sau cititor, e doar pentru că poezia însăsi e un nonsens tranșant, tăios ca o lamă perfect ascuțită, adesea frumos, adesea incomod, care retează sensuri vechi și reconstruiește sensuri noi ce așteaptă și ele să fie cândva retezate. Vorpalul e arma absurdă, dar eficientă și impecabilă, din mâna Cenușăresei de altădată.”

A vorbi în Dodii atunci cînd stăpînești perfect vorbirea, a răsuci limbajul și a-l întoarce pe toate părțile atunci cînd îi cunoști în detaliu mecanismele, a genera un absurd jucăuș din aceeași materie cu ajutorul căreia ai creat sensuri limpezi ani de zile.

Sisteme de prindere și fixare are precizia celor mai sofisticate ecografe de ultimă oră care pot reda cu finețe ce se întîmplă pe dinăuntrul corpurilor, țesuturilor, minților legate între ele prin cordoane nevăzute. Cu simțuri înzecite și puteri nefirești, neînfricată, cinică și hiperprotectivă, așa cum toate fetele devin atunci cînd se transformă în mame, Ștefania Mihalache fixează în limbaj o aventură greu de formulat, cea a maternității.

Taguri: , ,

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *