CONCURS: Atelier de Astronomie cu Adrian Șonka – Constelaţii, nebuloase, galaxii

Întrebările pe care ţi le poţi pune atunci când priveşti cerul sunt nenumărate. Fie că te uiţi după formele constelaţiilor, fie că eşti în căutarea unei stele căzătoare că să-ţi pui o dorinţă, când te uiţi la imensitatea cerului o imensă curiozitate pune stăpânire pe ţine. Iar Adrian Sonka, coordonator al Observatorului Astronomic din Bucureşti „Amiral Vasile Urseanu“ și lector la Fundația Calea Victoriei, răspunde acestor întrebări şi te face să vrei să afli şi mai multe lucruri despre misterele Universului.

Pentru copii, adolescenți și curioși de orice vârstă, recomandăm prima carte scrisă de Adrian Șonka pentru editura Nemi: Ghidul micului astronom prin Univers, cu ilustrații de Adnan Vasile.

Pentru adulți, recomandăm cursul de astronomie pe care îl ține la Fundația Calea Victoriei: „Constelații, nebuloase, galaxii”. Împreună cu Fundația Calea Victoriei, oferim un loc GRATUIT la atelier, așa că iată ce trebuie să faci:

  • Urmărește @EdituraNemira, @EdituraNemi și @FundațiaCaleaVictoriei pe Facebook
  • Dă un comentariu la acest articol cu o întrebare pentru Adrian Șonka cu o curiozitate pe care o ai despre Univers, stele, galaxii, constelații, Pluto sau cât poți face cu mașina înconjorul Universului, de ce nu? 🙂

Durata concursului:

18.10.2018 – 31.10.2018

Câștigătorii vor fi trași la sorți și îi vom anunța pe paginile de Facebook Editura Nemira și Editura Nemi, precum și la acest articol în data de 2.11.2018.

1200p628

Atelier de Astronomie – Constelaţii, nebuloase, galaxii

Curs de orientare pe cer

Vă invităm la un atelier de astronomie, susţinut de Adrian Şonka, membru al Astroclubului Bucureşti şi membru colaborator al AAVSO (American Association of Variable Star Observers).

Vom afla de la el ce înseamnă de fapt o constelaţie: cine, când şi cum a stabilit aceste importante repere pe harta cerului, vom învăţa cum să urmărim mişcarea corpurilor cereşti şi ne vom familiariza cu instrumentele astronomice.

Temele şedinţelor acestui curs de astronomie vor fi:

Şedinţa 1 şi şedinţa 2: Cerul şi podoabele sale – incursiune vizuală pe cerul care se vede cu ochiul liber. Subiecte principale: cerul de zi, cerul de noapte, cerul văzut de pe alte planete, coordonatele cereşti, constelaţii, istoria observării cerului; astrologie vs. astronomie.

Şedinţa 3: Obiecte cosmice aflate în afara sistemului solar – călătorie vizuală printre stele, nebuloase, roiuri şi galaxii. Subiecte principale: stelele şi funcţionarea lor; nori de gaz, roiuri stelare, galaxii; durata de viaţă a Soarelui; stele duble, exoplanete; distanţe în Univers; cerul în mai multe lungimi de undă.

Şedinţa 4: Sistemul solar – incursiune în sistemul solar. Subiecte principale: planetele telurice; planetele joviene; asteroizi geo-intersectori; comete; vântul solar; Universul la scară largă; Big-Bang.

Şedinţa 5: Fenomene astronomice observabile – descriere a fenomenelor care se pot vedea uşor pe cer. Subiecte principale: stele căzătoare, apropieri între planete; fazele Lunii şi a planetelor; eclipse în sistemul solar; sateliţi artificiali; ocultaţii Lună-stele şi Lună-planete.

Testimonial: “A fost un curs foarte bun şi foarte folositor, încă un pas spre cunoaşterea galaxiilor.” (Cătălin D.)

Despre curs:

Dată începere: 7 noiembrie 2018

Oră curs: 19:00

Număr ateliere: 5

Frecvență: săptămânal, miercuri (o întâlnire durează 2h)

Vârstă minimă: 16 ani

Cost: 300 lei (5 întâlniri) – GRATUIT pentru câștigătorul concursului

Cost redus: 270 lei (5 întâlniri) – GRATUIT pentru câștigătorul concursului


Ilustraţie realizată de Daniela Şosa

Video: Regia Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net
Music: Jazzy Frenchy – Composed and performed by Bensound

10 Commentarii

  1. Alexandra 19/10/2018 Reply
  2. Mitra Monica 19/10/2018 Reply
  3. Gratiela 27/10/2018 Reply
  4. Ruxandra Grigoriu 28/10/2018 Reply
  5. Ruxandra Grigoriu 28/10/2018 Reply
  6. Ruxandra Grigoriu 29/10/2018 Reply
  7. Lavinia Alexa 29/10/2018 Reply
    • Nemira 02/11/2018 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abonează-te la Newsletterul Nemira și fii la curent cu toate promoțiile,
noutățile și evenimentele noastre!