Cum aleg un ebook reader

În urmă cu un an şi mai bine era destul de dificil să porţi o discuţie despre e-book readere pe tehnologie e-ink în România. Nu pentru că nu ar fi existat asemenea dispozitive în ţara noastră. Doar că erau văzute ca o simplă curiozitate iar posesorii lor erau asimilaţi „mofturoşilor” sau „fiţoşilor”.

Lucrurile s-au schimbat radical. În acest moment piaţa de profil din ţara noastră începe să se diversifice într-un ritm destul de înalt. Dacă în vara trecută exista un singur model disponibil (nu mă refer la cele „aduse” la bucată din diferite locuri) iată că acum avem de ales dintre trei utilitare de acest gen. Fiecare cu plusurile sau cu minusurile sale.

Veţi spune că trei modele sau trei mărci disponibile înseamnă mult prea puţin. În termeni absoluţi poate. Dar dacă judecăm piaţa prin viteza cu care evoluează schimbările, lucrurile stau diferit. Şi este abia începutul. Cred că vom asista, în următoarea perioadă, la un boom comparabil dacă nu mai mare cu cel înregistrat atunci când a apărut în România pentru prima dată telefonia mobilă digitală.

Pe măsură ce piaţa se va diversifica vor apărea, aşa cum este şi firesc, ierarhizări şi clasamente ale bookreaderelor, în funcţie de servicii, de calitatea afişării sau de perioada de încărcare. Prin urmare va fi necesar un „ghid” destinat celor care doresc să achiziţioneze un asemenea utilitar. Prezentările făcute unor mărci sau tipuri de e-book readere în diferite locuri sunt de multe ori păreri personale (şi de aceea partizane) care au fost emise fără a avea termeni de comparaţie. Foarte rar am descoperit păreri neutre, obiective, care judecau produsul doar în funcţie de anumiţi parametri.

Din acest motiv, viitorul posesor de „cititor de carte digitală” va trebui să fie atent şi să pună în balanţă o serie întreagă de date: este bookreaderul condiţionat de o anumită librărie? Poate „citi” doar câteva formate sau are o „acoperire” largă a acestora? Are o conectivitate diversificată (doar usb sau şi wi-fi)? Ce capacitate de stocare îmi este necesară? Şi aşa mai departe.

Aşa cum spuneam, lucrurile sunt abia la început. Şi, uneori, la început, dintr-o ofertă încă săracă, este posibil ca un produs să agaţe cititorul cu câteva cârlige, dar în realitate să fie un produs puternic limitat de către producătorii săi.

Ne propunem ca pe viitor să vă oferim date comparate între produsele existente pe piaţa românească. Vom face acest lucru pentru o cât mai bună informare a cititorilor noştri, astfel încât atunci când vor lua decizia de a cumpăra un asemenea utilitar să o facă în deplină cunoştiinţă de cauză.

11 Commentarii

  1. Sebastian 24/01/2011 Reply
  2. Marian Truţă 24/01/2011 Reply
  3. warry 24/01/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *