Cum să citești mai mult?

Toți cititorii pe care îi cunoaștem au un prim țel la început de an: să citească mai mult. Și mai mult. Uite așa vezi oameni pe Goodreads care își pun ca target să citească 50, 60, 100 sau chiar peste 100 de cărți pe an.

Și întotdeauna există aceleași întrebări de la oamenii din jur:

  • Dar cum faci să citești așa mult?
  • Am încercat, dar nu pot.
  • Eu nu am atât timp liber ca tine pentru citit…
  • Dar tu altceva mai faci?!
  • Normal că citești așa mult, doar lucrezi într-o editură. (asta e preferata noastră. DISCLAIMER: oamenii din editură nu citesc la birou. Deși ar vrea.)

Cititul nu doar că e un hobby, ci face parte și dintr-un obicei pe care ți-l formezi în timp. Unde mai pui că cercetările chiar demonstrează că cititul e sănătos pentru noi?

Tips&tricks pentru cum să faci să citești mai mult în 2019:

  • Stabilește-ți un număr de cărți pe care vrei să le citești pe Goodreads – dar să fie realist. Sigur, trebuie să fie și un pic challenging, ca să te motivezi, dar să nu fie absurd, pentru că altfel mai degrabă îți va pune bețe în roate.
  • Mergi la cluburi de lectură – cluburile de lectură nu doar că îți permit să cunoști oameni care îți împărtășesc hobby-ul și să faci parte dintr-o comunitate cu oameni cu interese comune. Te și provoacă să citești o carte într-un interval dat. Iar apoi ce poate fi mai fain decât să vorbești cu alții despre ea? P.S: noi te așteptăm la cluburile noastre, le găsești pe Facebook! Următorul e pe 28 ianuarie, despre Frumoasele adormite, de Stephen și Owen King.
  • Aranjează-ți cărțile de pe lista TBR – probabil faci parte din categoria de oameni care nu se pot abține să nu cumpere cărți deși au altele de citit mai întâi (adică Tsundoku, un termen japonez care chiar asta înseamnă). Ce te sfătuim? Să le pui laolaltă pe un raft sau oriunde îți e la îndemână.
  • Ia cu tine o carte peste tot – probabil cel mai important sfat cu care putem începe. Așa o să îți aduci mereu aminte de citit – când timp ești la o coadă interminabilă, în metrou sau în autobuz, când mergi la o cafea și prietena/prietenul tău IAR întârzie.
  • Înlocuiește social media cu cititul unei cărți – ai fi surprins cât timp pierdem pe social media, scrollând pe Facebook, Instagram sau Pinterest. Nu zicem să renunți la social media (pentru că și de acolo afli de cele mai noi cărți, haha), dar poate să înlocuiești din când în când scroll-ul fără sens cu cititul unei cărți. Dacă Instagram e plăcerea ta (ne)vinovată, atunci să știi că de ceva timp poți vedea exact cât timp ai stat pe o zi/o săptămână pe Instagram. Dacă cifrele te șochează, atunci e timpul să închizi tot și să deschizi o carte!
  • Fă-ți un obicei din a citi – fie că îți setezi să citești x minute pe zi sau x pagini, fie că îți începi fiecare weekend cu o cafea și cu o carte în brațe. Ritualurile funcționează.
  • Citește înainte de somn – apropo de ce ziceam sus. Chiar dacă ești obosit și știi că vei adormi repede, încearcă să citești. S-a demonstrat că ecranele nu sunt sănătoase și că somnul e mult mai bun dacă citești înainte de somn și nu stai pe telefon.
  • Citește (și) ebook-uri. Unii cititori sunt mai tradiționali, alții sunt mai îndreptați către digital. Indiferent de preferințe, dă-le o șansă și e-book-urilor. Vei observa că o să îți vină mai ușor să citești de pe Kindle o carte (care poate are 800 de pagini) în metrou, când mănânci, în pat și așa mai departe. Uneori e-reader-ul îți ușurează „munca”.
  • Folosește app-uri care te motivează – Recunoaștem că Goodreads e preferata noastră, dar poate vrei să încerci și altele noi. Book Breeze (doar pentru IOS) te ajută să monitorizezi mai precis cât citești, îți dă reminder să citești, îți spune câte pagini ai citit, cât timp ai petrecut citind anul acesta, câte zile ai citit, câte cărți ai citit etc. Nu zicem că trebuie să începi să te cronometrezi, dar uneori poate fi de ajutor să știi exact cât timp citești – e posibil să te surprindă.

Sigur că lista e subiectivă, sunt mici trucuri pe care noi le-am învățat de-a lungul timpului. Dacă ai altele sfaturi, chiar le așteptăm – let’s make reading cool again! Poate îți sunt de folos chiar ție sau poate ai un prieten care nu știe cum să se motiveze să citească – dă-i articolul ăsta.

Sperăm să fie cu folos și fie ca…#plăcerealecturii să fie cu voi în 2019!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *