Astăzi, Franţa sărbătoreşte 227 de ani de la căderea Bastiliei, iar noi sărbătorim alături de ei prin literatură. Cu această ocazie, am pregătit o promoţie specială dedicată autorilor francezi, ce cuprinde toate colecţiile şi genurile: SF, teatru, filosofie şi literatură contemporană. Autori renumiţi precum Mathias Malzieu, Muriel Barbery şi Bernard Werber şi-au găsit locul pe raftul nostru dedicat literaturii franceze. În continuare, vă propunem 3 cărţi la 50 de lei, prin care să începeţi o bibliotecă franceză.
Mecanica inimii, de Mathias Malzieu
Mathias Malzieu ne pune pe tavă o prăjitură literară. O poveste dulce, perfectă pentru copilul din noi.
Mecanica inimii este o alegorie luxuriantă creată din vise, imagini, sclipiri, întuneric şi fantasme, însufleţită de un cântăreţ-autor-compozitor unic. O carte muzicală prin poezia trăirilor, despre un băiat cu un ceasornic în loc de inimă şi dragostea lui pentru micuţa cântăreaţă andaluză.
Romanul vorbește, într-un stil dulce despre cum oamenii își inventează mecanisme de apărare, cum aceștia preferă uneori să își limiteze sentimentele, doar pentru a fi în siguranță şi despre urmările acestor acţiuni. Mecanica inimii este o carte de suflet, o carte construită pe antiteza inocență – maturitate și trecerea de la prima la cea de-a doua etapă.
„Este o bomboană pe care îţi vine să o cumperi în zece exemplare şi să le dăruieşti celor dragi… O mică bijuterie… O odisee emoţionantă. Un basm plin de poezie, electric, încărcat de metafore surprinzătoare care vă trimit un scurtcircuit în creier.
Furnicile, de Bernard Werber
Chiar dacă francezii sunt cunoscuţi pentru romantismul şi clasicismul lor, au şi poveştile şi autorii lor de SF, iar Bernard Werber este unu din cei mai cunoscuţi. Acesta ne oferă lume fascinantă şi ne dă ocazia să vedem furnicile într-un mod inediat.
Romanul lui Werber este exemplul perfect pentru ce poate face imaginaţia. Chiar dacă noi nu am descoperit încă o modalitate de a comunica eficient cu alte specii de pe Pământ, asta nu înseamnă că ele nu au o organizare eficientă şi nu trăiesc într-un mod asemănător nouă. De ce nu ar putea furnicile să poarte conversaţii obişnuite, să facă descoperiri ştiinţifice sau să exploreze lumea din curiozitate? Sunt nobile, luptătoare, creative şi fascinante pentru oricine încearcă să le observe.
O poveste în care descoperim în paralel, viaţa furnicilor şi viaţa oamenilor şi toate asemănările dintre ele.
Viaţa elfilor, de Muriel Barbery
Muriel Barbery este, în prezent, una din cele mai apreciate scriitoare din Franţa, al cărei roman de debut, O delicatesă, a fost tradus în douăsprezece limbi, iar al doilea, Eleganţa ariciului, a avut succes mondial. Şi în acest roman, Barbery continuă să ne arate viaţa din persepctive noi, la care puţini dintre noi s-au gândit vreodată şi ne poartă într-o altfel de ţară a minunilor.
Micuța Maria locuiește într-un sat retras din Franța. Clara, cealaltă micuță, a crescut la Abruzzo, în Italia, și datorită harului pentru muzică ajunge la Roma. Ce au ele în comun? O legătură secretă: lumea elfilor, guvernată de artă și mister. Dar amenințarea vine tocmai de la un elf sătul de existența umană. Cum îl vor convinge că oamenii merită salvați și protejați?
Barbery construieşte o lume fantastică, bazată pe artă, în toate formele ei, iar noi suntem invitaţi să o explorăm alături de elfii care locuiesc în această lume.
Tweet