Editura Nemira recomandă atelierul “Introducere în psihologia lui Carl Gustav Jung”

Jung_CarteaRosie-268x250Carl Gustav Jung, psihiatru elveţian, discipol şi disident al lui Freud, cercetător, gnostic, metafizician și analist al fenomenului religios, este întemeietorul psihologiei analitice. Personalitate interdisciplinară de o cultură vastă, Jung a fost receptiv la fenomenele marginalizate de ştiinţa oficială, precum astrologia, alchimia, artele divinatorii şi religiile vechi. El a manifestat o deosebită atenţie faţă de valoarea terapeutică a lucrului cu simbolul, deschizând noi drumuri de acces către înţelesurile profunde ale acestuia.  Mai presus de toate,  sufletul omenesc a reprezentat pentru Jung realitatea cea mai autentică.

“Psihologia analitică nu ezită să se ocupe de fenomene din cele mai dificile (…). Noi nu avem un laborator cu aparatură complicată. Laboratorul nostru e lumea. Experienţele noastre sunt fenomene reale ale vieţii cotidiene a oamenilor, iar persoanele cu care experimentăm sunt pacienţii, elevii, rudele, prietenii noştri – last not least – noi înşine. Destinul joacă rolul experimentatorului. Nu există împunsături de ac, şocuri artificiale, lumini surprinzătoare şi toate acele condiţii artificiale variate ale experimentatorului de laborator, ci sunt speranţele şi primejdiile, durerile şi bucuriile, greşelile şi realizările vieţii reale care oferă materialul necesar observaţiei. Intenţia noastră este o cât mai bună înţelegere a vieţii, aşa cum se reflectă ea în sufletul omului.” (C. G. Jung, “Dezvoltarea personalităţii”, pg. 105)

Psihologia analitică este rodul unei îndelungi și foarte profunde incursiuni a lui Jung în abisurile propriului suflet. Prin intermediul acestui demers extrem de curajos, dar și prin coroborarea propriilor experiențe sufletești cu cele ale pacienților și colaboratorilor săi, Jung a ajuns la identificarea unor concepte fără de care traiectoria ulterioară a psihologiei în genere ar fi aproape de neimaginat. Dintre aceste concepte fundamentale psihologiei analitice amintim: inconștientul personal, inconștientul colectiv, arhetip,  Animus, Anima, persona, umbră, individuare.

Prin atelierul de față, vă propun o familiarizare cu psihologia lui Carl Gustav Jung prin intermediul unor povești și imagini fabuloase care vă vor ajuta să înțelegeți inclusiv calea prin care acesta a ajuns la propriile descoperiri. Vom căuta să identificăm firul roșu care l-a călăuzit pe Jung, încă din copilăria sa, către calea ce îi era destinată. Povestea lui este una cu sigurață fascinantă, dar mai presus de toate consider că are și un rol profund inspirator pentru aceia care sunt ei înșiși aflați în căutarea propriului drum.

Temele celor cinci intalniri sunt:

  1. Natura și alcătuirea psihicului
  2. Arhetipurile inconștientului colectiv
  3. Rolul viselor pe calea către Sine
  4. Scurta incursiune in “Cartea Rosie”
  5. Despre nasterea Zeului

imagine: Ilustratie de Jung din “Cartea Rosie”

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *