Patrick Graham – Evanghelia după Satana: PREVIEW

Evanghelia după Satana a stârnit de la publicare foarte mult interes, precum şi foarte multe controverse. Mulţi cititori ne-au întrebat “despre ce e vorba?”. După cum scrie şi pe coperta întâi, este o lucrare de ficţiune din categoria suspans, genul thriller. Dacă vreţi să mergem şi mai în profunzime, subgenul este thriller religios sau thriller “conspiraţional” (e cu conspiraţii la scară planetară, ce traversează întreaga istorie).

Mulţi au strâmbat din nas numai când au văzut titlul, considerându-l o blasfemie. Nevrând să intru în discuţii delicate, trebuie totuşi să reamintesc faptul că este o operă de ficţiune. Iar literatura nu trebuie judecată decât după propriile ei norme. Când literatura este judecată după norme extraliterare, apar cenzura şi persecuţia (vezi celebra condamnare la moarte a lui Salman Rushdie sau, mai recent, acuzaţiile cărora trebuie să le facă faţă scriitorul turc Nedim Gursel).

Acest gen de thriller care combină manuscrisele secrete, înalţi prelaţi ai Bisericii, conspiraţii planetare orchestrate de societăţi sau ordine oculte  şi cursa nebună pe mai multe continente pentru a afla adevărul a fost consacrat de autori ca Dan Brown (Codul lui Da Vinci) sau Raymond Khoury (Ultimul templier). Romanele lor s-au vândut în milioane de exemplare, fiind unul dintre cele mai populare genuri ale momentului. Alte titluri din colecţia Suspans care abordează teme similare sunt Scott McBain, Arginţii lui Iuda; A.J. Hartley, De Profundis, C.K. Stead, Numele meu a fost Iuda sau Richard & Rachael Heller, Al treisprezecelea apostol.

Patrick Graham vine pe un drum deja bătătorit, unde concurenţa este acerbă, cu cel mai provocator titlu de până acum. Dar scriitura sa foarte bună şi documentarea istorică solidă i-au câştigat milioane de fani, romanul fiind bestseller european, precum şi premiul lanţului de librării Maisons de la Presse. Presa l-a recunoscut unanim ca primul autor francez (scrie sub pseudonim) care a reuşit să-i egaleze pe maeştrii spaţiului anglo-american. Dacă va şi reuşi să se impună pe piaţa care produce cea mai mare cantitate de literatură de gen, rămâne de văzut. (Un alt nume european foarte important pe harta literaturii thriller este Julio Murillo, al cărui Shangri-La, şi el premiat şi deosebit de bine primit de publicul european, urmează să apară în aceeaşi colecţie.)

Nu încerc să vă conving să luaţi cartea. S-ar putea să vă placă la nebunie, s-ar putea să fiţi oripilaţi de premisa ei. Dar vă pun la dispoziţie instrumentele ca să vă faceţi singuri o idee. Citiţi mai jos primele câteva pagini şi spuneţi-mi cum vi se pare.

[issuu viewmode=presentation layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Flight%2Flayout.xml showflipbtn=true pagenumber=3 documentid=090623114216-d37ccc1b08014057bf3b174b4d235aa5 docname=patrick_graham_evanghelia_dupa_satana username=vlad.puescu loadinginfotext=Patrick%20Graham%20-%20Evanghelia%20dupa%20Satana width=450 height=650 unit=px]

11 Commentarii

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *