Fata modificată: un test pentru Hollywood

Hollywood-ul are o istorie complicată. Şi nu numai pentru că acolo s-au consumat printre cele mai intense drame amoroase din ultimii 100 de ani, ci şi fiindcă şi-a creat o reputaţie în a trata cu indiferenţă nenumărate cărţi cu potenţial de ecranizare. “Inima întunericului”, care a stat la baza ecranizării celebrului “Apocalypse Now”, e unul din cele mai cunoscute exemple. Aducând discuţia într-o zonă poate mai familiară fanilor horror, SF & fantasy, avem un asemenea caz chiar dintre cărţile publicate la editura Nemira: “Cartea cimitirului” de Neil Gaiman, un fantasy gotic numai bun de luat în considerare de producători. În ciuda faptului că s-au scurs ani buni de la apariţia ei însă, aceasta a întârziat să fie dramatizată pentru marele ecran.

Cartea lui Paolo Bacigalupi care va fi prezentată la Clubul de lectură Nemira pe 27 ianuarie, “Fata modificată”, este iarăşi un asemenea exemplu. E adevărat, este mult mai nouă, dar pe de altă parte asta nu poate fi o scuză; a primit atât de multe premii încât este greu de crezut că nu a intrat în atenţia unui producător decent: Nebula, Hugo, Locus, Compton Crook, ca să amintim numai câteva. Să fie de vină universul exotic şi răvăşit de mutaţii genetice al Asiei de sud-est? Sau poate creaturile folosite la fabricarea arcurilor cinetice, megodonţii? Greu de crezut. Hollywood-ul a ecranizat poveşti foarte, foarte dificile, e suficient să ne amintim de Avatar, pentru a ne referi la un exemplu mai recent. Să fie atunci firul narativ deosebit de complex, care suprapune nenumărate personaje şi planuri paralele? Aceasta ar putea fi o problemă, cel puţin din punct de vedere al scenariului. După cum ne arată exemplul şi mai recent al filmului “Atlasul norilor”, un asemenea lucru nu este tocmai simplu de realizat.

Oricum ar fi, un lucru e sigur: cartea de debut a lui Paolo Bacigalupi este absolut senzaţională. Iar până la o ecranizare mult-aşteptată din partea Hollywood-ului, abia aşteptăm să auzim propriile “ecranizări” ale cititorilor noştri. Luni, 27 ianuarie, la Clubul de lectură Nemira care va avea loc în mansarda Cărtureşti Verona.

Fata modificata

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *