Gardner Dozois – The Year’s Best Science Fiction (vol. 7)

Gardner Raymond Dozois este un scriitor american de science-fiction, dar de numele său se leagă mai mult o activitate editorială, fiind ”părintele” antologiei The Year’s Best Science Fiction, al cărei prim volum a văzut lumina tiparului în anul 1984. De atunci și până în zilele noastre, Dozois a câștigat, cele mai multe ca editor, numeroase premii Hugo, Nebula, iar pentru activitatea sa în cadrul acestei antologii SF a primit cincisprezece Premii Locus.

Ca romancier activitatea sa este mult mai redusă decât cea de editor: a publicat romanul Strangers în 1978, iar în colaborare cu George Alec Effinger a publicat romanul Nightmare Blue în 1977. Împreună cu George R. R. Martin și Daniel Abraham a scris romanul Fuga vânătorului.

The Year’s Best Science Fiction (vol. 7), aflat în curs de apariție la Editura Nemira aduce în atenția publicului român autori de renume ai literaturii de gen. Cory Doctorow, Joe Haldeman, Yoon Ha Lee, Nina Allan, Kage Baker sau Peter Watts sunt numai câțiva dintre autorii care dau greutate acestui volum de excepție.

Explorarea unor lumi noi, salturile tehnologice, viziuni futuriste și povești pline de suspans, toate se împletesc cursiv în acest volum ce pare o încununare a tot ceea ce este mai bun în literatura SF contemporană.

Înscriindu-se cu succes în galeria antologiilor care celebrează literatura de gen de cea mai înaltă calitate, despre The Year’s Best Science Fiction (vol. 7) cititorii spun că este o colecție pe care nici un fan al science-fiction-ului nu ar trebui să o rateze. De ce? Pentru că pe lângă numele consacrate care semnează poveștile incluse în antologie, volumul în sine, prin unitatea și diversitatea sa, poate fi asemuit cu un puzzle în care toate piesele, unice și speciale în originalitatea lor, puse alături de celelalte, dau întregului tablou o complexitate, o coerență și o frumusețe de neegalat.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *