Bram Stoker, pe numele său real Abraham Stoker, s-a născut pe 8 noiembrie 1847, în Dublin. El a rămas în istorie drept autorul romanului “DRACULA” (1897), generând astfel arhetipul vampirului clasic, din care s-au inspirat și se inspiră încă literatura și cinematografia moderne. Deși nu a vizitat România, Stoker a parcurs o bună parte din teritoriul Europei pentru a realiza cercetări cu privire la subiectul cărții.
Odată cu succesul enorm pe care l-a avut cartea și ulterior și ecranizările adaptate după roman, zona Transilvaniei a căpătat reputația de a ascunde o serie de făpturi mitice, mistere și legende care nu numai că suscită și acum interesul turiștilor de pretudindeni, dar încă reprezintă o sursă bună de subiecte literare care merită dezvoltate de autorii contemporani.
Un astfel de autor este Marcus Sedwick, care în romanul pentru adolescenți “Sabia magică“, spune o poveste cu și despre vampiri care are loc într-un sat obscur din Transilvania. Bestseller internațional și câștigător al Premiilor Booktrust Teenage și American Library Association pentru cea mai bună carte pentru tineri, romanul lui Sedwick exploatează cu succes mitul vampirilor autohtoni, creând astfel o poveste de groază potrivită pentru toate vârstele.
Îndepărtându-ne de leagănul geografic al vampirilor, ajungem pe teritoriul Statelor Unite. Și dacă există un autor care poate să creeze o poveste nouă plecând de la un subiect vechi, atunci acel scriitor este Stephen King. Romanul său “Salem’s Lot“, nominalizat în 1976 la un World Fantasy Award, conține caracteristicile principale ale vampirilor, împreună cu cele mai cunoscute elemente de mitologie. Toate acestea, adăugate peste stilul specific al lui King de a scrie literatură horror, fac din acest roman un prilej pentru cititor să participe la o cursă nebunească ce îl va îngrozi și fascina deopotrivă.
Cu acest roman, Stephen King a reușit să se impună în lumea literară ca maestrul absolut al horror-ului. Lansat la foarte puțin timp după “Carrie”, Salem’s Lot scoate în evidență talentul Regelui, care a reușit să conceapă o intrigă complexă, cu personaje numeroase și foarte bine conturate. Romanul a fost atât de bine primit de public încât a fost ecranizat de două ori. Și chiar dacă a fost inspirat după clasicul “Dracula”, romanul lui King tratează un subiect mult mai amplu, având în centru nu un singur personaj sinistru, ci populația unui întreg oraș…
Chiar dacă King nu a mai dezvoltat în mod direct subiectul vampirilor, literatura sa face numeroase referințe la mituri și legende terifiante, aparținând diverselor culturi, autorul explorând teme precum întoarcerea din morți sau manifestări ale răului absolut.
Așa cum vedem, moștenirea lui Stoker este și în prezent apreciată și valorificată și, indiferent dacă se adresează adolescenților sau adulților, literatura despre vampiri este încă foarte bine cotată în genul fantasy / horror.
Tweet