Gheorghe Săsărman, omagiat la Madrid în cadrul Primului Congres al literaturii SF

Congres_-science-fictionRevista Niram Art, în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, a organizat vineri, 25 mai 2013, Primul Congres al literaturii science-fiction.

Evenimentul, moderat de scriitorul de origine română Fabianni Belemuski, a avut loc în Facultatea de Jurnalism și a fost preluat de postul Radio Complutense din Madrid. Participanții la această primă întâlnire de specialitate au fost criticul literar Fernando Ángel Moreno, scriitorul Eduardo Vaquerizo și specialistul în literatură SF spaniolă și română Mariano Martín Rodríguez.

Mariano Martín Rodríguez s-a referit la Gheorghe Săsărman ca fiind unul dintre cei mai importanți autori ai acestui gen din toată Europa și a analizat amplu în cadrul conferintei sale, cartea Cuadratura cercului, pe care el a tradus-o în limba spaniolă. “Săsărman a operat o mutație, deschizând alte posibilități în literatura SF”, a precizat criticul.

Cartea lui Săsărman a fost omagiată de Rodríguez în cadrul actului de la Madrid, la puțin timp după ce, în Statele Unite, s-a celebrat o întâlnire între criticul spaniol și celebra scriitoare Ursula K. Le Guin, în jurul figurii lui Săsărman. Le Guin, cea mai cunoscută autoare contemporană de science-fiction, a fost atât de impresionată de Cuadratura cercului (La cuadratura del círculo) încât a tradus-o din spaniolă în limba engleza, recunoscându-i astfel lui Săsărman profunda valoare literară în lumea SF-ului.

La întâlnirea de specialitate de la Madrid au participat atât maeștrii vechii gărzi science-fiction spaniole cât și reprezentanții celei noi. Printre ei, scriitorul Eduardo Vaquerizo, autorul romanului Ultima noapte a Hipatiei, best seller science-fiction în Spania si Fabianni Belemuski, autor al volumului de proza scurta Locuitorul fictiv, in curs de apariție la editura Niram Art. Primul Congres al literaturii science-fiction, întâlnire anuală a iubitorilor acestui gen literar, a fost un succes, iar colaborarea dintre Revista Niram Art și Universitatea Complutense va face posibile și următoarele ediții.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *