Iubiri nomade

De numele Isabellei Eberhardt se leagă o poveste fascinantă, care a suscitat interesul biografilor din lumea întreagă. Una dintre figurile feminine proeminente în istorie, Isabelle a trăit în numai 27 de ani mai mult și mai intens decât toți contemporanii săi.

Descendenta unei familii mixte ruso-armeniene stabilite în Elveția, Isabelle a dat dovadă încă de timpuriu de o rebeliune aparte dar și de o dorință aproape pasională de a cunoaște lumea din jurul ei și de a o explora. Odată cu moartea părinților, Isabelle a devenit liberă să își urmeze destinul și să călătorească acolo unde îi șoptea inima că trebuie să ajungă.

Africa de Nord îi va fi cămin în ultimii ani din viață iar islamul crezul pentru care a luptat și a murit. Explorator, corespondent de război, militant activ pentru conservarea și recunoașterea valorilor culturale algeriene, soție și scriitoare, Isabelle Eberhardt a lăsat moștenire nu numai o pagină de istorie, ci și o serie de scrieri care poartă amprenta personalității sale unice.

Viața ei fabuloasă a devenit subiect de legendă, de film sau de operă, toate bazate pe jurnalele pe care le-a ținut cu sfințenie. Literatura ei, impregnată de farmecul dulce-amar al soarelui care apune peste deșertul algerian, a făcut înconjurul lumii, uimind, înduioșând și înfiorând generații întregi.

Contemporană cu Lawrence al Arabiei, Isabelle Eberhardt a fost nu o dată la un pas de a fi asasinată. Pe cel care a rănit-o aproape mortal l-a iertat și a pledat pentru eliberarea lui, dovedind nu numai un caracter incredibil dar și o personalitate puternică ce ar fi concurat cu succes cu cei mai de seamă comandanți de oști ai oricărui timp și loc. Dar istoria o cunoaște nu numai ca pe o femeie ce a sfidat rigorile vremurilor, ci și ca pe o scriitoare talentată, urmașă a lui Pierre Loti.

Iubiri nomade este o colecție de bijuterii, mai mult decât de povești. Poezia pe care Eberhardt o conferă locurilor vizitate, misterul pe care îl descoperă treptat și care iese la iveală cu același rafinament cu care un diamant își capătă strălucirea în urma șlefuirii, atmosfera de basm care o egalează pe cea a celor O mie și una de nopți, toate acestea sunt elemente care fac din volumul Isabellei un artefact prețios.

Citește mai mult pe mayra.ro

Autor: Andreea Sterea

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *