Jocul adevarului sau cum sa te impaci cu trecutul

Sveva Casati Modignani (pseudonimul artistic al lui Bice Cairati) este una dintre puţinele scriitoare contemporane care au intuit cu mare fineţe dorinţa publicului de a citi romane ale căror drame, diverse şi surprinzătoare, îşi au sorgintea în realitatea familială, cu o atmosferă, personaje şi decoruri în care ne putem regăsi atât de uşor cu toţii.

„Mă obsedează gândurile negre şi-mi doresc mai mult decât orice pe lume să fac lumină în desişul de nepătruns al sentimentelor mele….”

Jocul adevărului este povestea Robertei, o tânără aflată în plină criză existenţială şi conjugală. Are doi fii şi un soţ, Oscar, cu care s-a căsătorit, deşi toată lumea din jurul ei a avertizat-o că face o mare greşeală. Şi au avut dreptate: Oscar se dovedeşte incapabil de a-i oferi afecţiunea de care are nevoie şi de a-şi asuma pe de-a întregul responsabilitatea unei familii. Roberta ajunge să priceapă totul cu o durere înfiorătoare şi începe să caute în trecut rădăcinile nefericirii ei. Lucru deloc plăcut, căci firul amintirii o poartă până în zilele copilăriei, din care propria ei mamă, Malvina, a absentat cu graţie. Feministă convinsă în perioada tumultuoasă a anilor ’60, Malvina preferase să-şi trăiască tinereţea în felul ei nonconformist, decît să stea acasă şi să-şi dădăcească odrasla. Numai că absenţa dureroasă a mamei a dat naştere, de-a lungul timpului, unor adevărate drame, neînţelegeri, neplăceri şi conflicte fără cale de ieşire, lăsând la o parte impardonabilele secrete pătate cu sânge. Iar unica modalitate de a trece peste umbra mamei este ca Roberta să depăşească propria criză, să accepte şi să se împace cu trecutul nefericit. O poveste despre legături puternice şi pasiuni fierbinţi, în care Sveva Casati Modignani reuşeşte, prin intermediul confruntării incomode a două generaţii de femei, să ne arate că, într-adevăr, „nimic nu este mai romanesc decât realitatea“, după cum chiar ea susţine în articolul „Cronica unei romanţe anunţate“, publicat în revista Donna Moderna la apariţia romanului Jocul adevărului.

2 Commentarii

  1. dunedenisip 08/03/2011 Reply
  2. maria 27/06/2013 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *