„Fusese naiv sau prea ambiţios? Probabil că şi una, şi alta. În viaţă, poţi să fii boem sau aventurier, dar în acelaşi timp cauţi un tipar, un aranjament care să te-ajute, chiar dacă – şi chiar când – i te împotrivești.” (Niveluri de viață)
Azi îl sărbătorim pe Julian Barnes, cronicar de televiziune, lexicograf, redactor literar şi câştigător a numeroase premii şi distincţii, un scriitor care surprinde în operele sale întâmplări dureros de realiste, îmbinând melodrama şi comedia cu un sentiment copleşitor de bucurie: bucuria de a trăi, de a iubi, de a scrie şi de a citi.
Personajele lui se împotrivesc iluziilor, îmbrăţişează riscul, suferă şi se îndrăgostesc, nu se tem să rostească adevărul, să îşi mărturisească sentimentele şi să renunţe la tot pentru un nou început.
În prima jumătate a anului, Editura Nemira va publica în colecția Babel cel mai recent roman al lui Julian Barnes, The Only Story. Scriitorul de origine britanică se întoarce la o temă mai veche, abordată și în Sentimentul unui sfârșit: naratorul nestatornic, pe care nu te poți baza, un bărbat care își retrăiește trecutul încercând să-i redescopere sensul, să își înțeleagă greșelile și sentimentele.
De la primele rânduri, Paul, naratorul, le mărturisește cititorilor că nu poate să fie precis: Ai prefera să iubești mai mult, și să suferi mai mult; sau să iubești mai puțin, și să suferi mai puțin? Cred că, într-un final, aceasta este singura întrebare pe care trebuie să ne-o punem.
Recomandările noastre:
Sentimentul unui sfârșit – Meditație asupra timpului și mecanismelor memoriei, cartea lui Barnes se prezintă ca o investigație calmă și totuși tenace, care reușește să concentreze o serie de întrebări pe care ni le punem, mirați de căile întortocheate prin care ajungem la epifanii ale adevărului. Romanul a fost ecranizat în 2017 (The Sense of an Ending), cu Jim Broadbent și Charlotte Rampling în rolurile principale.
Zgomotul timpului – Romanul se concentrează pe viața compozitorului Dmitri Șostacovici, care se află în postura ingrată a celor mai mulți dintre intelectualii și artiștii din blocul sovietic: aceea de a colabora cu un regim opresiv sau de a fi o victimă a lui. Julian Barnes prezintă cu lumini și umbre destinul unui mare muzician, dar și drumul parcurs de Uniunea Sovietică, într-o strălucită explorare a sensului și a locului artei în societate.
Tristeți de lămâie – Un scriitor lipsit de inspiraţie trăieşte o ultimă fantezie într-un compartiment de tren. Un muzician rememorează trist episoade din propria viaţă şi ne invită să ne aşezăm într-o tavernă şi să vorbim despre moarte. O femeie îi citeşte reţete culinare soţului muribund. Julian Barnes stoarce lămâia (simbolul morţii la chinezi) şi ne arată oameni care privesc dincolo de viaţă.
Tweet