Julian Barnes: Sentimentul unui sfârșit e o carte despre ceea ce nu știm și nu putem afla

julian barnesScriitorul Julian Barnes a câștigat anul trecut premiul The Man Booker Prize cu cartea Sentimentul unui sfârșit. În urmă cu doar câteva zile, a fost făcut public de către organizatorii premiilor un interviu video cu Barnes în care vorbește despre această realizare. Scriitorul descrie cum s-a simțit când a căștigat premiul, modul în care a scris romanul câștigător și sfârșește prin a citi câteva pagini din Sentimentul unui sfârșit.

Julian Barnes descrie într-o notă amuzantă momentul în care i-a fost recunoscută munca din romanul Sentimentul unui sfârșit. Când cuvintele au fost rostite în timpul cinei, m-am gândit că e o ușurare a naibii de bună (When the words were spoken at the dinner I thought that’s a bloody great relief). Începând cu acel moment, spune Barnes, a fost doar plăcere.

Scriitorul, care se ocupă și de jurnalism, a prezentat diferența majoră, după părerea sa,  între cele două tipuri de scriitură, literară șicoperta sentimentul unui sfarsit ziaristică. Când scrii jurnalism, scrii ca să fii înțeles complet de la prima lectură și nu te aștepți să fii citit din nou. Când scrii ficțiune, te aștepți să fii înțeles doar în mare parte la prima lectură. Astfel, spune Barnes, în literatură trebuie să lași cititorul cu impresia că poate descoperi lucruri noi la o a doua lectură.

La fel se gândește și referitor la cartea sa, Sentimentul unui sfârșit. Barnes spune că el crede că îndeamnă cititorii la recitire, pentru a își da seama de modul în care a fost construită. Este o carte despre ce nu știm și nu putem afla decât despre ce putem afla.

Iată videoclipul cu interviul:

[embeded: src=”http://www.youtube.com/v/bNctrjOkToc?version=3&feature=player_detailpage” width=”580″ height=”340″ ]

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *