La ceruri se ajunge citind. Ce? Colecţia Babel a editurii Nemira

600p400

Babel. Colecţia pentru spirite rafinate şi gusturi (literare) educate a editurii Nemira vine în această săptămână în prim-plan. Bineînţeles, cu titlurile de înaltă ţinută cu care v-a obişnuit. De ce este acest lucru extraordinar? Ei bine, pentru că peste 50 de cărţi dintre cele mai interesante vă aşteaptă pe nemira.ro cu reduceri de 45%!

Scrisoarea furataVom începe clasicele recomandări cu Scrisoarea furată, antologie de proză clasică americană în care veţi întâlni nume sonore ale literaturii de peste ocean: Edgar Allan Poe, Herman Melville, Nathaniel Hawthorne şi mulţi alţii. Această colecţie elegantă a fost de altfel bine primită de critica de întâmpinare, despre care criticul Marius Chivu scria în Dilema Veche: „…această mică antologie de buzunar oferă cîte puţin din toate genurile: şi proză fantastică (Poe, Hawthorne şi Gilman), şi realistă (Jewett, James), şi umoristică (Henry) sau filozofică (Jewett şi Melville), mai puţin de aventuri, de război şi socială. Iar dacă mie personal mi-a făcut o mare bucurie, atunci este vorba de traducerea celor două povestiri ale minunatei Sarah Orne Jewett”.

Manuscris gasit la SaragosaUrmătoarea carte pe care v-o recomandăm este Manuscrisul găsit la Saragosa, o poveste la fel de interesantă pe cât a fost şi cea a autorului său, contele Jan Potocki, un om care dacă ar fi trăit în zilele noastre şi nu în cele ale secolului al XVIII-lea cu siguranţă ar fi fost un adevărat personaj de film. Cât despre poveste, cum bine o recenza Monica Andronescu în revista Yorick, „Manuscrisul găsit la Saragosa este un roman, nu o carte de teatru. Și totuși, e cea mai teatrală poveste pe care v-ați putea-o imagina. De la început și până la sfârșit este vorba despre o mizanscenă la nivel macrocosmic, despre o „regie” fabuloasă, despre un joc de-a viața și de-a moartea, din care nu lipsesc lumile supranaturale, despre un joc de-a și cu adevărul, niciodată cu adevărat dus până la capăt sau explicat […] Manuscrisul găsit la Saragosa este cea mai bună întruchipare a celebrelor versuri shakespeariene <<toată lumea e o scenă și noi toți actori>>…”

Eleganta ariciuluiIar ultima propunere pe care v-o facem este Eleganţa ariciului, o carte cu totul specială, în care veţi întâlni „două eroine: o fetiţă precoce şi o portăreasă care-şi ascunde bine jocul, încercând să lase impresia că e doar o portăreasă, ea fiind de fapt foarte citită, foarte erudită şi foarte fină”. Dar asta bineînţeles că nu este tot, numai că în ce priveşte subtilităţile poveştii – dar şi ale stilului său auctorial – o vom lăsa să vorbească cel mai bine pe autoarea Muriel Barbery: „Sunt două singurătăţi care, pe masura ce în clădirea în care locuiesc se petrec anumite evenimente, ies încetul cu încetul din singurătate, se schimbă, se transformă, renasc. Vor trăi o grămadă de transformări interioare. De îndată ce am spus asta însă, mi se pare un pic superficial. De fapt, când scriu, nu o fac ca să spun o poveste, chiar dacă, la capăt, ea însăşi se povesteşte. Scriu pentru plăcerea cuvintelor şi a stilului; îmi place mult să simt asta scriind texte şi, în plus, să încerc de fiecare dată plăcerea unică de a scrie, într-un mod cât mai potrivit şi cât mai pur posibil, sper eu, ceea ce resimt.”

Şi pentru că tot a încheiat Muriel Barbery vorbind despre puritate, vă dorim şi noi să vă înălţaţi săptămâna aceasta cu ajutorul colecţiei Babel a editurii Nemira. Oferta cu reducere de 45% este pur şi simplu de nerefuzat!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *