Cea mai recentă întâlnire a Clubului de Lectură Nemira de la Cărtureşti Verona ne-a adus faţă în faţă cu un G. R. R. Martin diferit de cel pe care îl ştim acum, autor de fantasy şi scenarist.
Discuţiile s-au lungit pe durata a două ore şi au scos la iveală atât părţi mai slabe ale volumului – colecţia de povestiri şi nuvele „Regii nisipurilor” –, cât şi pagini cu adevărat extraordinare. Colecţia însumează şapte povestiri, un melanj de science-fiction (destul), fantasy (puţin) şi horror (mult!), dintre care trei au fost descusute cu precizie şi patos de participanţii (28 la număr) la această nouă ediţie.
S-a discutat despre teme religioase, religia şi credinţa jucând un rol important în acest volum („Calea Crucii şi a Dragonului” şi „Regii nisipurilor”), dar şi despre manipulările politice (dar deseori graniţa dintre acestea este străvezie, sau?). S-au lansat ipoteze (oare toate religiile sunt prefabricări ale unui grup restrâns de iluminaţi?) şi s-au analizat scenarii (cum ar arăta zeii extratereştrilor). S-a vorbit despre natura povestitorului (bufon, ori înţelept?) şi despre iubire (se putea altfel?). Nuvela „Regii nisipurilor” a fost desemnată în unanimate starul colecţiei, un text scris impecabil, multidimensional şi bine strunit – acel tip de proză (rar) care îşi depăşeşte genul şi devine, simplu, literatură bună.
Discuţiile au continuat, precum cere cutuma, pe terasa Verona, unde s-au lipit mese şi s-au pus la cale lumi până târziu. Flavius Ardelean, noul moderator al Clubului de Lectură Nemira, se pleacă în faţa cititorilor împătimiţi şi îi aşteaptă, luna viitoare, la o nouă întâlnire cu o nouă carte pentru noi dezbateri, pentru că şi la noi, la fel ca în Casa Viermelui din lumea lui Martin, „nimic nu e mai preţuit decât noutatea”.
Flavius Ardelean
P.S. Pozele de la eveniment pot fi văzute aici.
Tweet