La mulţi ani, Kim Stanley Robinson!

Născut pe 23 martie 1952, Kim Stanley Robinson este un scriitor american de science fiction, cunoscut mai ales pentru Trilogia Marţiană.

A crescut în California de Sud şi a absolvit în 1974 cursurile Universitaţii din California, San Diego cu o diplomă în literatură. Şi-a luat masteratul în limba engleză la Universitatea din Boston peste un an, iar în 1982, doctoratul la Universitatea din California, San Diego. Peste doi ani, teza lui de doctorat, Romanele lui Philip K. Dick, a fost publicată.

În 1982 s-a căsătorit cu chimista Lisa Howland Nowell cu care are doi fii. Mometan locuieşte în Davis, California.

Trilogia Marţiană este cea mai cunoscută lucrare a sa, pentru care a primit două Premii Hugo, două Premii Locus şi un Premiu Nebula. Seria, care este formată din volumele Marte Roşu, Marte Verde şi Marte Albastru, descrie prima colonie de pe Marte, creată de savanţi şi ingineri.

Povestea trilogiei începe în 2027, când primii colonişti au plecat spre Marte, şi continuă cu următorii 200 de ani în care planeta este puternic populată şi terraformată, cu o viaţă socială şi politică înfloritoare.

Marte Roşu: O sută dintre cei mai mari oameni de ştiinţă de pe Terra, reprezentând în principal Statele Unite şi Rusia, sunt trimişi pe Marte pentru a explora şi a pregăti colonizarea acestei planete inaccesibile vieţii.
Marte Verde: Coloniştii încearcă să transforme planeta roşie într-un paradis al omenirii, însă tensiunile apar din două direcţii: politică şi ecologie. Eterna dispută transpusă acum pe altă planetă.
Marte Albastru: Planeta roşie nu mai există. Acum, verde, acoperit de mări şi asezări, Marte a fost în mod dramatic transformat dintr-un desert într-un loc în care specia umană poate trăi. Singurul lucru care a mai rămas de terminat este crearea unei atmosfere respirabile şi a unui ecosistem nou. În cele din urmă, Marte va deveni o nouă America, şi lucrurile se vor petrece întocmai ca în vechea America.

Pe lângă această trilogie, Robinson a mai scris: Three Californias (trilogie numită şi Orange County), The Martians (gândită ca o anexă la trilogia Marte), Antarctica, The Years of Rice and Salt şi seria Ştiinţă în capitală, care explorează consecinţele încălzirii globale. A mai scris şi patru romane stand alone şi o serie de povestiri.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *