Lansare album de artă „Nocturne” de George Banu la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2013

nocturne_600p400

Sâmbătă, 23 noiembrie, ora 13.30, la standul Editurii Nemira din cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, ediţia 2013, va avea loc lansarea albumului de artă „Nocturne” de George Banu. Alături de autor vor fi prezenţi şi invitaţii Ruxandra Garofeanu, critic de artă, şi Valentin Nicolau, directorul Editurii Nemira.

În „Nocturne” George Banu descoperă şi comentează nopţile picturii moderne, solitare şi individuale, de la C.D. Friedrich la Van Gogh, de la Paul Klee la Marc Chagall. În același timp, George Banu pune în lumină atracţia marilor regizori pentru experienţa nopţii teatrale a cărei seducţie, de la Kantor şi Wilson, Chéreau şi Măniuţiu, se generalizează azi. Nopţile tablourilor, nopţile scenelor comunică pe fond de căutare şi rătăcire.

Albumul de artă face parte dintr-o trilogie ce prezintă legăturile dintre teatru şi pictură, în cel de-al treilea volum ce încheie seria, Nocturne, George Banu alegând să scrie despre noapte, motivație care se regăsește în chiar primele rânduri din lucrare: „Noaptea este pentru zi ceea ce spatele este pentru față. Ea îi cere pictorului sau omului de teatru să se „întoarcă” pentru a accede la partea cealaltă, rebelă față de domnia unanim consimțită a feței sau a zilei. Puterea acestora e astfel contestată de liniștea spatelui sau de frământările nopții, fiecare în felul său erijându-se în contrariul său, și Goethe nu făcea decât să recunoască această relație atunci când definea noaptea ca fiind „fața străină a zilei”.

Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2013 are loc în perioada 20-24 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo. Editura Nemira a  pregătit pentru cititori o reducere generală de 25%, pachete de cărţi cu 35% reducere, oferta 2+1 cadou şi evenimente mult aşteptate.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *