Los Angeles-ul lui Raymond Chandler

Binecunoscutul Raymond Chandler (23 iulie 1888 – 26 martie 1959) a fost un scriitor și romancier american cu o mare influență stilistică asupra romanelor moderne cu detectivi particulari. Și tot el este cel căruia ar trebui să îi mulțumim pentru renumitele serii James Bond, fiind cel care l-a încurajat pe Ian Fleming în anii ’50 să nu se lase de scris!

Săptămâna aceasta o încheiem tare frumos, cu o mult așteptată promoție a seriei de autor Raymond Chandler. Asta înseamnă că pentru orice titlu semnat de celebrul autor, primiți 45% reducere la comanda de pe Nemira.ro!

Și pentru că nu putem vorbi de Chandler fără să amintim și fascinantul și terifiantul Los Angeles al anilor ’30, atât de viu și corupt în operele sale, vă invit să urmărim un scurt documentar pe această temă, un omagiu adus viziunii sale deosebite.

Se spune că a început să scrie romane polițiste tocmai în 1933, la îndemnul soției sale, Cissy Hulburt, când se dedică scrisului și abordează genul pulp. Prima sa povestire, “Blackmailers Don’t Shoot”, a fost publicată în cea mai importantă revistă de gen, Black Mask, în 1933.

Primul său roman, “Somnul de veci”, apare în 1939, aducându-i un succes ce îl propulsează ca scenarist la Hollywood. Astfel, în anii următori, cartea ajunge să fie ecranizată (1946) iar filmul este regizat de Howard Hawks, cu Humphrey Bogart și Lauren Bacall în rolurile principale.

Deși nu era un autor prolific (între 1933 și 1939 a scris doar nouăsprezece povestiri), Chandler a încercat în permanență să depășească limitele genului pulp. Prin urmare și pe bună dreptate, eforturile i-au fost recunoscute! În 1946 primește Premiul Edgar Allan Poe pentru scenariu, iar în 1954, același premiu îi este decernat de Mystery Writers of America pentru roman.

3 Commentarii

  1. Lupea Olimpiu 30/08/2011 Reply
    • Andreea (Nemira) 30/08/2011 Reply
  2. Lupea Olimpiu 03/09/2011 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *