Masako, printesa samurailor

Jocelyne Godard - Masako, printesa samurailor
Jocelyne Godard - Masako, printesa samurailor

 

Volumul al doilea din seria Japoneză

Jocelyne Godard s-a născut în Mans și actualmente locuiește la Paris și Val de Loire. Fostă jurnalistă de investigații și fotografă, a renunțat la stresul și emoțiile presei de cotidian și s-a dedicat literaturii și artei. A înființat și a condus Sépia, o revistă de arte și poezie, și și-a dedicat cunoștințele și talentul scrierii de romane care aduc în prim-plan femei din trecut, fie ele célèbre sau mai puțin cunoscute, uitate sau pur și simplu de nimeni ştiute.

O altă serie de succes a lui Jocelyne Godard se oprește asupra iubirilor femeilor celebre. Zece doamne vestite din toate timpurile, dintre care le amintim pe Sarah Bernhardt, George Sand, Isadora Duncan, regina Margot ori Lucretia Borgia, își dezvăluie tainele inimii sub condeiul neobosit al lui Jocelyne Godard.

Editura Nemira vă propune seria japoneză compusă din două romane: Evantaiul lui Yasumi și Masako, prinţesa samurailor.

„Hojo Masako, fiica lui Tokimasa şi soţia lui Minamoto Yoritomo – primul shogun al Japoniei – a fost una dintre cele mai proeminente figuri feminine din istoria arhipelagului nipon. Cea care va rămâne în istorie sub numele de „Ama Shogun“, Călugăriţa-Shogun, se naşte la începutul anilor 1000, într-o perioadă de conflicte politice, pe care le-a controlat şi influenţat din plin.

Cartea lui Jocelyne Godard spune povestea romanţată a acestei femei extraordinare, care nu a ezitat să se răzvrătească împotriva tradiţiilor şi să se opună poruncii tatălui ei, alegând să-şi urmeze inima şi să fugă de acasă pentru a se căsători cu alesul inimii sale, Minamoto Yoritomo, deşi acesta aparţinea unui clan cu care familia ei se afla în conflict deschis.

Caracter puternic, Masako nu se va conforma datinilor şi va lupta alături de soţul ei, ajutându-l să întemeieze prima guvernare militară a Japoniei: shogunatul. Dar viaţa va voi ca permanenta luptă a războinicei Masako să se desfăşoare pe două planuri: pe de o parte, va face tot ceea ce îi va sta în putere să îşi impună soţul ca shogun şi, după moartea acestuia, să păstreze tronul în familie, pentru fiii şi membrii clanului ei, iar pe de altă parte, se va vedea obligată să folosească toate armele feminităţii pentru a-şi ţine bărbatul iubit departe de farmecele delicatelor curtezane care roiesc în jurul lui.

De-a lungul întregii sale vieţi, această femeie războinică, dar delicată, a fost nevoită să iubească şi să urască pătimaş, să ţeasă intrigi la Curte, să pună la cale planuri care mai de care mai îndrăzneţe, să-şi apere drepturile şi libertatea. Nu va ezita să pună mâna pe armă şi să se aşeze în fruntea samurailor când istoria o va cere, iar discursul înflăcărat ţinut în faţa oştenilor în 1221, când trupele shogunatului de la Kamakura au înfrânt armata împăratului Gotoba, aprinde şi astăzi imaginaţia istoricilor şi oamenilor de litere.

Fină cunoscătoare a adevărului istoric, dar şi naratoare desăvârşită, Jocelyne Godard recreează atmosfera încărcată de cruzime şi violenţe, dar şi de delicateţe şi iubire a Japoniei anilor 1200, dăruind cititorului un personaj feminin puternic şi crud, dar în egală măsură animat de cele mai alese sentimente de iubire, devotament şi simţ al onoarei.“

Un material scris de Diana MORĂRAŞU, traducătoare

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *