Misterele lui Charles Dickens

Edwin Drood

Cine nu a auzit de Charles Dickens? Cine nu i-a citit cărţile, cine nu l-a studiat la şcoală şi cine nu a văzut măcar o ecranizare după romanele unuia dintre cei mai mari autori britanici ai tuturor timpurilor?

Autorul care a fascinat generaţii întregi nu a încetat până în ultima clipă să îşi uimească cititorii cu talentul şi creativitatea pe care le-a impregnat în fiecare pagină lăsată moştenire. „Misterul lui Edwin Drood” nu face excepţie, fiind un roman aproape fantastic, ce aruncă cititorul nu numai într-o atmosferă victoriană tenebroasă şi plină de suspans, ci şi într-un univers elucubrant, pe care numai măiestria lui Dickens l-ar fi putut crea.

De ce rupe Edwin Drood logodna cu Rosa, când erau atât de aproape de momentul mult-visatei lor căsătorii? Cum se poate explica dispariţia misterioasă a lui Drood, ulterior despărţirii? Şi dacă a fost victima unui complot şi a unei crime, cine este vinovatul? Întrebări care ar putea face mai degrabă subiectul unui roman poliţist şi care ar ţine cititorul cu răsuflarea tăiată pe tot parcursul dezlegării misterului. Dar ce fascinează şi mai mult la acest roman, pe lângă aura enigmatică a personajului principal, este faptul că Dickens a încetat din viaţă în timp ce încă lucra la manuscris, aşa că finalul poveştii ne va rămâne pentru totdeauna necunoscut.

Cu toate acestea, Dickens şi Drood au devenit la rândul lor personaje ce au suscitat interesul şi altor autori contemporani. Dan Simmons, în romanul său „Drood”, spune o poveste aproape la fel de neobişnuită ca a lui Dickens, transformându-l pe celebrul autor într-un personaj obsedat de a îl găsi şi descifra pe Drood, un individ mai degrabă sinistru, o apariţie şi un mister care îl ţine pe personajul Dickens la limita dintre realitate şi halucinaţie.

Un personaj la fel de memorabil poate ca David Copperfield, dar de o altă factură, mult mai complexă tocmai prin lipsa de repere realiste, Edwin Drood rămâne pentru Charles Dickens cântecul său de lebădă şi testamentul unui scriitor care va lumina pentru totdeauna cerul literaturii universale.

Lasă-te şi tu fascinat de misterul lui Edwin Drood! Caută cartea pe site-ul Nemira şi te poţi bucura de o reducere de 20% pentru precomandă, putând astfel să beneficiezi de o ediţie hardcover de lux!

 

2 Commentarii

  1. andrei 31/10/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *