Perfecțiunea se atinge numai cu muncă. Pe lângă acel 1% inspirație, restul este transpirația. Aceste reguli se aplică în orice formă de artă şi în orice profesie, de altfel. Așa că o serie de sfaturi, reguli și trucuri, pentru orice scriitor, este mai mult decât binevenită, mai ales dacă cel care împărtășește ”secretele” meseriei, este un alt autor celebru.
Și cu atât mai fascinantă este această intervenție în sprijinul debutanților, cu cât cel care o face nu este altul decât Stephen King. Se spune că aproape tot ce își dorește un scriitor să știe despre conceperea unei cărți se găsește în lucrarea de non ficțiune a lui King, ”Misterul Regelui. Despre scris”.
Considerată a fi unul dintre cele mai pertinente ”manuale” pentru autori, cartea fascinează atât prin sinceritatea copleșitoare, vocabularul frust și pe alocuri fără perdea, dar mai ales prin sfaturile surprinzătoare și directe pe care le dă scriitorilor. Iar King nu s-a sfiit să le vorbească despre utilizarea cumpătată a metaforei (”Când o comparație sau o metaforă nu funcționează, rezultatele sunt uneori comice și alteori stânjenitoare”), despre utilizarea dialogului (”Este o plăcere să citești dialog bun. Dialogul prost e letal”) sau despre ritmul unei cărți, veridicitatea unor personaje sau chiar despre construirea intrigii, nu atât de necesară unui scriitor pe cât s-ar crede. Deși viziunea lui King este destul de tehnică, acesta reușește să dea oricărui scriitor un punct de pornire, dar și de verificare personală și auto-critică.
Dar după ce King a demonstrat încă o dată că nu este numai un autor de horror, ci un scriitor în adevăratul sens al cuvântului, și după ce New York Times a publicat cele ”10 reguli ale scrisului” ale lui Elmore Leonard, iar The Guardian a căutat autori contemporani pentru a le cere părerea despre ce ar trebui scriitorii să știe sau să facă în timp ce creează o poveste, a venit rândul lui Neil Gaiman să ofere și el cele opt reguli ale sale.
Gaiman are o abordare mai artistică decât King, dar nu mai puțin prețioasă. Setul de 8 reguli are darul să încurajeze scriitorii și să le insufle speranța că vor reuși.
1. Scrie
2. Pune cuvintele unul după celălalt. Găsește cuvântul potrivit și scrie-l.
3. Termină de scris. Orice ar fi nevoie să faci ca să termini, termină.
4. Pune ce ai scris deoparte. Citește ca și când nu ai mai citit lucrarea niciodată înainte. Arată lucrarea prietenilor pe care îi respecți și cărora le place genul respectiv.
5. Adu-ți aminte: când oamenii îți zic că ceva nu este în regulă sau ceva nu merge pentru ei, de obicei au dreptate. Când îți zic exact despre ce e vorba și sigur lucrul ăla nu merge, ba mai mult, îți explică și cum să îl repari, atunci de regulă se înșeală.
6. Repară. Adu-ți aminte că, mai devreme sau mai târziu, înainte chiar de a atinge perfecțiunea, va trebui să renunți la unele lucruri și va trebui să te gândești la ce vei scrie mai departe. Perfecțiunea este ca și când ai vrea să atingi linia orizontului. Continuă să te îndrepți într-acolo.
7. Râzi la propriile tale glume.
8. Regula principală în scris este că dacă scrii cu suficiență siguranță și încredere, ai dreptul să faci ce vrei. (Asta poate fi o regulă și pentru viață în general, dar este extrem de bună pentru scris). Așa că scrie-ți povestea așa cum are ea nevoie să fie scrisă. Scri-o sincer și spune-o cât de bine poți. Nu cred că mai sunt și alte reguli. Sau nu unele care să conteze.
Ușor de zis, greu de făcut? Cine știe? Dar e minunat când autori de seama lui King sau Gaiman ne lasă o portiță prin care putem să pătrundem în marea taină a literaturii de calitate.
Tweet