Neobişnuitele obiceiuri ale Crăciunului!

Enciclopedia Craciunului de Gerry BowlerV-aţi întrebat vreodată cum este sărbătorit Crăciunul în alte ţări?
Vi s-a întâmplat să fiţi de faţă în momentul desfăşurării unui obicei “ciudat” de Sărbători, al unor culturi diferite?

Dacă nu aţi avut încă timpul sau starea necesară de a vă documenta despre astfel de lucruri, staţi fără grijă, căci astăzi vom vorbi despre câteva dintre cele mai neobişnuite tradiţii ce au loc (sau obişnuiau să aibă loc) în preajma Crăciunului!

În primul rând, faceţi cunoştinţă cu “Barring-out”, un ritual de Crăciun tradus ca “blocarea afară” şi care datează de la începutul anilor 1550 în Marea Britanie!

Acesta presupunea şi o formă de inversiune socială, întrucât băieţii din şcoli interziceau intrarea profesorului în clasă înainte de rostirea unor versuri ritualice şi de acordarea unei prelungiri a vacanţei de Crăciun sau o relaxare a pedepsei uzuale de bătaie la palme. Se pare însă că ultima “blocare afară” a unui profesor a fost înregistrată în anul 1938 în Derbyshire.

Barring-out, "Enciclopedia Craciunului"

“Belsnickling” este obiceiul comunităţilor olandeze din Pennsylvania şi a celor din Noua Scoţie de a merge în perioada Crăciunului din casă-n casă la colindat. Am putea crede că nu este nimic neobişnuit în această tradiţie, însă trebuie să ştiţi că nu poţi merge la colindat decat dacă eşti deghizat! De asemenea, femeile care se deghizau în chip de Magi erau numite Kris Kringle.

“Puşcarea budincii”, un alt vechi obicei, de data aceasta din Newfoundland. Acesta presupunea ca în ziua de Crăciun să fie celebrată scoaterea budincii din vas, cu câteva focuri de armă trase de bărbatul casei.

Frangerea vrajitoarei, "Enciclopedia Craciunului"

“Frângerea vrăjitoarei”, o ultimă tradiţie neobişnuită despre care vom vorbi astăzi, avea o importanţă aparte în mai multe ţări. Se pare că în funcţie de prima persoană care trecea pragul casei în ziua de Crăciun sau de Anul Nou, se stabilea dacă va fi un an cu noroc sau cu ghinion.

Cel mai mult noroc era adus de obicei de un bărbat brunet iar femeile erau văzute drept cea mai mare sursă de ghinion. Dacă se întâmpla ca o femeie să fie prima care să intre în casă în noul an, erau adunaţi câţiva băieţei care să străbată casa pentru a contracara efectele sale nedorite.

Dacă vreţi să aflaţi şi mai multe detalii despre toate aceste tradiţii de mai sus, dar şi despre multe altele, nu ezitaţi să răsfoiţi “Enciclopedia Crăciunului” de Gerry Bowler, în special acum, când ne aflăm la doi paşi de cea mai frumoasă şi veselă sărbătoare a anului!

Sondaj

Ce alte obiceiuri neobişnuite de Crăciun sau de Anul Nou cunoaşteţi?

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *