Romanul Falconer, scris de John Cheever şi inclus în lista celor mai bune 100 de romane de limbă engleză a prestigioasei reviste Time a apărut la editura Nemira, colecţia Babel, în traducerea lui Liviu Bleoca.
Publicat în 1977, Falconer este povestea unui profesor universitar toxicoman încarcerat la închisoarea Falconer pentru că şi-a ucis fratele. Romanul nu este numai relatarea coşmarului detenţiei, ci şi a alienării individului în societatea la fel de rece, indiferentă şi claustrantă prin care se mişcă, în libertate fiind. Temele lui Cheever şi, implicit, obsesiile protagonistului sunt libertatea, vinovăţia, memoria. Este o poveste care obligă cititorul să intre în zone mai puţin confortabile, dar îl răsplăteşte cu amestecul de brutalitate şi eleganţă din scriitură.
“Unul dintre cele mai bune romane din vremea noastră. Citiţi-l şi vă va înnobila!” The New York Times
“Brutal, elegant, pur. Obligatoriu, dacă vreţi să ştiţi cu adevărat ce se întâmplă în sufletul omului din SUA.” Saul Bellow
“Eu nu lucrez cu intrigi. Lucrez cu intuiţia, înţelegerea, visele, conceptele. Personajele şi evenimentele îmi vin în minte simultan. Intriga presupune naraţiune şi o grămadă de prostii. E o încercare voită de a menţine interesul cititorului în detrimentul convingerii morale. Sigur, nimeni nu vrea să fie plicticos.ai mereu nevoie de un element de suspans. Dar o naraţiune bună are o structură rudimentară, mai degrabă ca un rinichi. (.) Ficţiunea este experiment; când nu mai e asta, încetează să mai fie ficţiune. Niciodată nu scrii ceva dacă nu ai sentimentul că nimeni nu a mai scris lucrul acela. Că nimeni nu a mai simţit substanţa acelei propoziţii aşa. Fiecare propoziţie este o inovaţie.” John Cheever, interviu din The Paris Review (1976)
John Cheever (1912-1982) a debutat cu volumul de proză scurtă The Way Some People Live (1943), urmat de The Enormous Radio and Other Stories (1953), The Housebreaker of Shady Hill (1958), Some People, Places, and Things That Will Not Appear in My Next Novel (1961) şi The Brigadier and the Golf Widow (1964). Romanele lui s-au bucurat de apreciere critică şi din partea publicului: The Wapshot Chronicle (1957, pentru care a primit National Book Award), The Wapshot Scandal (1964, premiat cu Howell’s Medal for Fiction), Bullet Park (1969), Falconer (1977), Oh, What a Paradise It Seems (1982). Volumul antologie din 1978, The Stories of John Cheever – integrala prozei scurte a scriitorului american – a fost distinsă cu trei dintre cele mai prestigioase premii literare din Statele Unite ale Americii: Pulitzer, National Book Critics Circle Award şi American Book Award. Înainte să moară, John Cheever a primit National Medal for Literature.
Tweet