Arthur C. Clarke & Frederick Pohl – Ultima teorema
traducere de Roxana Branceanu
colecţia Nautilus
432 pp., 150 x 220 mm
Frederick Pohl şi Arthur C. Clarke, fondatori ai genului science fiction, îşi unesc forţele într-un adevărat eveniment literar, care încununează cariera unui cuplu de autori care a schimbat literatura secolului XX.
„Cei doi Mari Maeştri ai SF-ului au scris împreună un roman deosebit, care îmbină ce poate fi mai bun: aventură din plin, personaje interesante şi uimitoare speculaţii ştiinţifice.
Cândva, în viitorul apropiat, tânărul matematician de geniu Ranjit Subramanian reuşeşte să reconstruiască demonstraţia pe care Fermat a suţinut că o deţine atunci când a făcut publică celebra sa ultimă teoremă. Dar, în timp ce Ranjit se bucură de faima recent dobândită, rasa extraterestră a Marilor Galactici observă semnele primelor explozii nucleare de pe Pământ şi decide că umanitatea trebuie să dispară. Pentru prima dată, umanitatea încearcă să instituie o pace globală, desăvârşindu-şi proiecte de inginerie planetară, iar Ranjit şi familia sa trebuie să intermedieze un armistiţiu cu distructiva putere extraterestră, traducând optimismul specific uman în raţiune şi ştiinţă.”
Publishers Weekly
„Colaborarea unor autori atât de veneraţi cum sunt Clarke şi Pohl este un lucru rar întâlnit […] un adevărat cântec de lebădă al adevăraţilor giganţi.”
Booklist
„Pohl şi Clarke aparţin generaţiei science fictionului clasic – au ajutat genul să ajungă la maturitate, schimbându-i scutecele şi învăţându-l să meargă pe bicicletă.”
TweetLos Angeles Times
Ma bucur sa am in sfarsit literatura SF mai clasica pe care sa o citesc. Multumesc Nemira.
Vroiam sa va intreb si daca o sa scoateti vreo antologie de nuvele de-ale lui Arthur C. Clarke
incepe sa-mi para rau ca am renuntat la achitionarea unor alte carti, foarte bune, aparute pe la alte edituri, in favoarea celor de la nemira nautilus (am cuparat destul de multe titluri slabute cu toate ca stiam ca nu-si merita banii), si asta doar datorita formatului.
inca mai sper ca titlurile sf aparute sub format Hard Cover (HC) vor aparea si in format MMP, nu de alta dar eu, cu parere de rau, ma opresc aici.
Oasenegre, LOL.
Daca tu iti cumperi cartile dupa cum arata in bibliteca, iti sugerez sa te orientezi spre asa zisele carti false. De exemplu: http://www.fauxbooks.co.uk/
Sa fim seriosi, Bogdan. Daca tu ai impresia ca formatul cartii conteaza doar pentru aspectul din biblioteca… (Plus ca, daca citesti cu atentie, Oasenegre nu a spus nimic despre asta, tu ai presupus ceva ce nu exista acolo.)
Eu nu cumpar HC din doua motive, nici unul legat de biblioteca:
– Citesc foarte mult pe drum, iar un hardcover de un kil e ultimul lucru pe care vreau sa il duc in geanta.
– Mi se par bani aruncati pe geam, pur si simplu. De ce sa dau 20 lei in plus pentru o coperta mai groasa? Asa, eu as putea sa spun ca cei care dau banii pe HC sunt cei carora le pasa mai mult de aspect…
exact bogdane.
spre exemplu titlurile lui herbert, orson, k dick si multi altii, cu toate ca le aveam in editie mai veche, le-am cumparat tocmai datorita formatului, iar daca as fi stiut ca nemira va incepe sa scoata cartile din colectia nautilus si in alt format nu o mai facem si nu cumparam titluri precum seria marte, cele ale lui greg egan, sagan etc doar ca sa am colectia completa, ci as fi investit banii in altceva.
si ca sa fii tu linistit afla ca am carti si de la alte edituri, folosesc si un e-reader, eu doar am vrut sa subliniez ca de acum inainte nemira nu va mai fi pe primul plan, si nu voi mai cumpara orice titlu de-al lor doar pt ca sa completez colectia.
poate ar fi mai bine sa rasfoiesti putin ce s-a mai scris pe blogul editurii si ai sa vezi ca nemira scoate aceste titluri in format hard cover doar pt ca apartin unor autori consacrati si pentru ca dau bine in biblioteca, chiar cineva din staful editurii a zis-o, nu cu aceste cuvinte dar asta a lasat sa se inteleaga.
personal eu sunt dezamagit de aceasta decizie, unde mai pui ca preturile sunt piperate pentru un format hardcover fie el luat la reducere ori nu.
sa luam utimul titlu: Arthur C. Clarke – Ultima Teorema 64 lei, fara reducere online, 450 pagini.
nu vi se pare exagerat? aceasta carte in format paperback af fi trebuit sa coste in jur de 25-30 de lei.
acum sa ma scuzati pe mine, dar de ce as plati diferenta asta uriasa de pret? doar pentru ca arata bine? platim copertile sau continutul?
@Oasenegre: sunt perfect de acord cu tine, dar as vrea si eu sa ma lamuresc 🙂 HC sunt acele coperte groase, care nu se pot indoi, iar cele paperback sunt cele normale? 🙂 ca nu m-a preocupat asta pana acum…
Oasenegre, exact!
Si eu vroiam ca toate cartile aceleiasi colectii sa aiba aceleasi dimensiuni, e si comod acest format mic, eu citesc mult in pat sau in vreo vacanta si e mai comod sa tii/transporti o carte mica in mana decat una imensa si hardcover. Iar pretul unei carti harcover e destul de ridicat. Si eu cred ca daca cartea de fata era in format mmp clasic nu depasea 40 de lei, pret de librarie, pretul actual fiind destul de piperat.