Arthur C. Clarke & Frederick Pohl – Ultima teorema
traducere de Roxana Branceanu
colecţia Nautilus
432 pp., 150 x 220 mm
Frederick Pohl şi Arthur C. Clarke, fondatori ai genului science fiction, îşi unesc forţele într-un adevărat eveniment literar, care încununează cariera unui cuplu de autori care a schimbat literatura secolului XX.
„Cei doi Mari Maeştri ai SF-ului au scris împreună un roman deosebit, care îmbină ce poate fi mai bun: aventură din plin, personaje interesante şi uimitoare speculaţii ştiinţifice.
Cândva, în viitorul apropiat, tânărul matematician de geniu Ranjit Subramanian reuşeşte să reconstruiască demonstraţia pe care Fermat a suţinut că o deţine atunci când a făcut publică celebra sa ultimă teoremă. Dar, în timp ce Ranjit se bucură de faima recent dobândită, rasa extraterestră a Marilor Galactici observă semnele primelor explozii nucleare de pe Pământ şi decide că umanitatea trebuie să dispară. Pentru prima dată, umanitatea încearcă să instituie o pace globală, desăvârşindu-şi proiecte de inginerie planetară, iar Ranjit şi familia sa trebuie să intermedieze un armistiţiu cu distructiva putere extraterestră, traducând optimismul specific uman în raţiune şi ştiinţă.”
Publishers Weekly
„Colaborarea unor autori atât de veneraţi cum sunt Clarke şi Pohl este un lucru rar întâlnit […] un adevărat cântec de lebădă al adevăraţilor giganţi.”
Booklist
„Pohl şi Clarke aparţin generaţiei science fictionului clasic – au ajutat genul să ajungă la maturitate, schimbându-i scutecele şi învăţându-l să meargă pe bicicletă.”
TweetLos Angeles Times
Fiecare format are avantaje si dezavantaje, depinde de preferinta fiecaruia, eu preferam vechiul format 130 / 200 (daca nu gresesc). Important este ca aceasta colectie sa se hotarasca totusi pe un anume format. Cred ca abordarea cu cele doua versiuni simultan, afecteaza oarecum omogenitatea colectiei. Iar despre “Cartea cimitirului”, No Comment, nu prea se integreaza in colectie.
Totusi, acest fapt nu constituie o mare problema, important este ca nemira sa scoata tiluri bune in continuare, indiferent de format.
Salutari pentru toti fanii SF.
O problema mai mare decat formatul e aceea ca, acum nu mai poti comanda in seria Nautilus nici o serie completa:
1. Serii publicate complet:
Seria Dune – lipseste “Caninicatul Dunei”
Seria Ender – lipseste “Jocul lui Ender”
Seria Umbrelor – lipseste “Umbra marionetelor”
Seria Lumea fluviului – lipsesc vol 1 si 3
Seria Pandora – lipseste “Factorul inaltare”
Seria Marte – lipseste “Marte rosu”
2. Seriile care sunt in curs de aparitie apar la intervale mari de timp intre volume, iar cand se termina seria, constatam ca unul sau doua tiluri s-au epuizat (exemplul celor de mai sus).
Personal, din diverse motive, prefer sa cumpar o serie completa care are toate titlurile aparute.
Inca ceva: Nu poti face un cadou un pachet cu o serie incompleta (ex. Marte, Pandora, Ender, Umbrele).
Vreau ca toate titlurile Nautilius sa le gasesc in formay ebook.
@Warry: Si eu! 🙂
Working on it.
am terminat flctauatea de jurnalism luna viitoare s-ar putea sa imi incep viata de jurnalista, in presa scrisa mai exact un sfat pentru mine ?:) consider ca esti cel mai in masura .poate asta ma va schimba