O fetiţă mai cu moţ pune căpcăunii la colţ: Carrie

Aşa cum ştiţi, campania Stephen King a început deja de o săptămână, urmând ca mâine, 19 noiembrie, să apară cel de-al doilea titlu al seriei – Carrie. Un roman cu un destin absolut aparte din moment ce nu a ajuns să facă istorie decât după ce însăşi soţia autorului l-a salvat din coşul de gunoi. Unde ajunsese, desigur, după multiplele refuzuri primite de la editori.

Oare ce să nu le fi plăcut acestora la vremea respectivă, ne putem întreba astăzi la adăpostul notorietăţii pe care a căpătat-o această carte (şi ecranizarea subsecventă). Carrie este o adolescentă timidă și retrasă, care, din copilărie, îndură persecuțiile și ironiile colegilor de clasă. Umilințele la care o supun devin o tortură din care simte ca nu mai poate ieși. Mai mult, este și victima fanatismului religios al mamei sale, o ființă violentă, brutală. Când disperarea ajunge la apogeu, Carrie își descoperă o putere înspăimântătoare – telekinezia -, ce-i oferă darul răzbunarii: poate să miște, să arunce, să zdrobească și să incendieze orice de la distanță.

Cel puţin citind povestea cărţii pe scurt, recunoaştem că e greu de înţeles ce i-a deranjat pe neinspiraţii editori ai lui King. Ştim sigur însă că ea va fi pe placul vostru. De mâine, 19 noiembrie, la chioşcurile de presă!

Carrie 600p400

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *