Paula Izquierdo: “Opera mea se caracterizeaza prin cautare si indignare”

Paula Izquierdo - In lipsa iubiriiIntr-un interviu acordat in 2005 unei publicatii spaniole,  Paula Izquierdo isi definea opera ca fiind caracterizata prin cautare si indignare.

Paula Izquierdo a reintrat in gratiile cititorilor dupa ce a publicat romanul In lipsa iubirii (La falta). Paula Izquierdo face parte din categoria scriitoarelor cu studii de psihologie. Personajele sale sunt adanci, misterioase, aflate intr-o cautare obsesiva a propriului sine. Scriitoarea stie sa capteze atentia cititorului, jucandu-se cu ispita acestuia de a gasi raspunsuri ferme, interpretari, certitudini si tapi ispasitori. Aceasta categorie de cititori se vor pierde in hatisurile sufletului alaturi de psihiatrul Pablo.

Doctorul de suflete isi cunoaste bine slabiciunile si tentatiile. Devenit, alaturi de cititorii Paulei Izquierdo, captivul paginilor din fata lui, protagonistul romanului este bulversat de jurnalul surorii lui, care s-a sinucis. Pentru prima oara, acest psihiatru obisnuit sa puna diagnosticul fara echivoc, ezita. Pentru prima oara se pune in pielea unui cititor, unul avid, dezarmat, fara a putea prezice finalul unor maladii emotionale maligne.

Povestea psihiatrului care, la 53 de ani, incearca sa-si asume toate greselile, rememorandu-si viata de-a lungul a sase zile, devine subiectul ultimului roman scris de Paula Izquierdo, In lipsa iubirii (La falta). Autoare a unor povestiri, colaboratoare la ABC Cultural si Letra Internacional si, bineinteles, romanciera, Paula Izquierdo isi prezinta romanul nominalizat la Premiul Fernando Quiñónes.

Reporter: Seamana povestea personajului principal cu acea criza de identitate suferita de noi toti, intr-un anumit moment al vietii?

Paula Izquierdo: Nu e vorba neaparat de criza de identitate aparuta in viata cuiva. Prin acest personaj am vrut sa arat cum se redefineste viata unui om ajuns intr-o situatie-limita.

Reporter: Ati trecut si dumneavoatra prin asemenea situatii?

Paula Izquierdo: Cred ca un roman trebuie folosit pentru a reflecta asupra evenimentelor din viata noastra. Pentru amanuntele din viata personala a scriitorului exista memoriile.

Reporter: De ce anume fuge personajul principal?

Paula Izquierdo: De el insusi.

Reporter: Si o face de-a lungul a sase zile…

Paula Izquierdo: Da! Lui Dumnezeu i-au trebuit sase zile pentru a crea Lumea, spune Vechiul Testament. De tot atatea zile are nevoie lumea acestui personaj pentru a se darama.

Reporter: Ca finalista a Premiului Fernando Quiñónes considerati ca obtinerea unor distinctii literare devine singura sansa pentru un scriitor care isi viseaza opera publicata?

Paula Izquierdo: Nu stiu ce sa zic, sincera sa fiu. In cazul meu, nu a existat vreun premiu literar pana acum si aceasta este a sasea sau a saptea carte publicata. Nu stiu daca azi debutantii intampina aceasta problema, desi, probabil, au multe altele, tocmai din cauza numarului din ce in ce mai mare de carti aparute in ultima perioada.

Reporter: Povestile persoanelor care vor sa-si recupereze viata…asa putem defini identitatea literara a Paulei Izquierdo?

Paula Izquierdo: Nu si in cazul acestui roman. Personajul principal din ultimul meu roman descopera ca viata il obliga sa se redescopere in urma unor situatii extreme. Dar, daca exista un punct comun al tuturor personajelor mele, acela este cautarea acelui ceva, asa cum mi se intampla mie si tuturor celor care isi analizeaza propria existenta. Or fi investigarea si cautarea acele trasaturi distinctive ale operei mele.

Reporter: Pe ce anume pariati ?

Paula Izquierdo: Personajul este cel care te ghideaza si trebuie sa adopti stilul verbal si comportamental apartinand fiecarui personaj construit.

Reporter: Ce ne mai pregatiti ?

Paula Izquierdo: Un roman si un eseu despre Henry Miller si sexualitate. Mai pregatesc o antologie de povestiri scrise de mai multi autori ce scriu in spaniola.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *