Ultimul roman marca Peter James din seria detectivului Roy Grace a fost recent lansat in Marea Britanie in format hardcover cat si trade paperback. Intrarea pe piata a fost fulminanta: dupa doar trei zile, a intrat direct in top-ten în topurile de vanzari, situând-se pe locul 6 în topul Nielsen Bookscan şi pe locul 2 în topul WH Smith.
În plus, MacMillan a distribuit în magazine 149.000 de exemplare, cea mai mare comandă pre-publicare din istoria editurii. Având în vedere că MacMillan este un colos editorial, evenimentul este într-adevăr unul important.
Se pare că, în Marea Britanie cel puţin, criza nu a afectat pasiunea cititorilor pentru un roman poliţist bun. Toate disponibilizările (dacă ele chiar există aşa cum ni le prezintă media) pot avea ca efect secundar mai mult timp liber pentru lectură 😉 (ştiu că e un pic sadic ce spun, dar hei!, poate editurile vor scăpa astfel de tăvălug).
Romanele anterioare din seria Roy Grace sunt Viu sau mort, Să mori frumos şi Aproape mort. Toate se gasesc în UK atât în format hardcover cât şi paperback, tirajele fiind recent prelungite cu încă 900.000 de exemplare (!). Pe piaţa germană se găsesc trei ediţii hardcover şi 2 paperback, fiind tipărite încă 460.000 de exemplare. (Nu ai cum să nu oftezi când vezi asemenea cifre şi le compari cu tirajele de la noi… suntem pur şi simplu la ani-lumină distanţă… şi oftezi adânc, adânc de tot…). Pe scurt, seria a fost tradusă în 28 de limbi, iar cele patru cărţi i-au adus agentei lui Peter (punând la socoteală ediţiile audio, mass-market, kiosk, cluburi de carte etc.) nici mai mult, nici mai puţin de 156 de contracte. WOW! Plus drepturile de televizare 😉
După Pe urmele mortului va aparea Dead Tomorrow, al cincilea roman al seriei, a cărui acţiune are loc parţial ÎN ROMÂNIA. Este vorba de copii ai străzii răpiţi în scopul traficului cu organe. Not very nice, dar e un thriller. Cu ocazia vizitei sale în România, Peter nu doar a semnat autografe, a ţinut lansări şi a vizitat Casa Poporului, ci a venit si să se documenteze.
De aceea, această carte joacă un rol aparte pentru noi, întrucât, vorbele lui Peter, Simona Kessler şi Nemira i-au fost de mare ajutor în munca de documentare. Şi pot sincer să spun că a fost o experienţă grozavă când am “vizitat” cu Peter cartierele cele mai… nefrecventabile ale Bucureştiului. A fost de pomină, cu atât mai mult cu cât lui Peter nu îi era teamă să se dea jos din maşină şi să interacţioneze (deşi, evident, nu vorbea o boabă de română) cu cele mai… “interesante” personaje. Dincolo de un autor de succes (şi foarte bogat), e un om extraordinar din multe puncte de vedere.