Phil Rickman și fantomele sale

Coperta Relicvele altaruluiÎn 1934, Sir Edward Elger, compozitor aflat pe ultima sută de metri ai vieții, fluieră câteva arii din Concertul lui pentru violoncel și îi șoptește prietenului său: ”Dacă te plimbi pe Dealurile Malvern și auzi asta, să nu te sperii. Eu sunt”. Șaptezeci de ani mai târziu, preoteasa Merrily Watkins este chemată să investigheze un așa-zis fenomen paranormal

Dar cine este Merrily Watkins? Personajul care dă și numele seriei de romane ale căror autor este Phil Rickman. Dacă la început Merrily era numai noua preoteasă într-un orășel englezesc, pe parcurs este ”promovată” la rangul de exorcist oficial al diocezei din Hereford. Învăluită în misterele pe care trebuie să le deslușească, preoteasa ajunge să fie foarte implicată în rezolvarea de crime, sinucideri sau accidente misterioase, în care supranaturalul joacă rolul principal.

Dar să ne întoarcem în parohia noastră. În romanul ”Relicvele altarului”, intriga se țese abil și complicat. Romanele lui Rickman nu sunt niciodată numai simple povești cu fantome, ci adevărate recitaluri ale genului thriller. Merrily dă astfel peste o poveste periculoasă, în care moartea dă târcoale micii comunități, în timp ce mafioți siniștri pun la cap la cap planuri machiavelice. Atmosfera se auto-crează firesc, dintr-un amestec de mister, crimă și apariții fantomatice, făcând un contrast puternic cu peisajul idilic ce a influențat întreaga operă muzicală a lui Elger.

Și aici, ca și în celelalte cărți, Rickman pornește de la o premisă fantastică pentru a introduce cititorul într-un păienjeniș de minciuni, jocuri de culise și intrigă polițistă, care cu siguranță se ridică la rangul marilor maeștri ai genului, cu Merrily în lumina reflectoarelor. Faptul că o fantomă pare a fi responsabilă de o serie de accidente rutiere mortale, nu este decât o provocare pentru preoteasa noastră de a se lansa într-un iureș de întâmplări neobișnuite, înarmată cu mintea ei sclipitoare.

O poveste cu rădăcini mistice, sociale și psihologice, cu note horror și cu referințe bine documentate despre religie, curentul New Age, violență, cultură britanică, muzică clasică și fantome, ”Relicvele altarului” ține cititorul în priză până la final. Merrily își joacă scenele impecabil iar autorul trage cortina la final, lăsându-ne, în sfârșit să respirăm.

Considerat unul dintre cei mai buni autori de literatură thriller supranatural, Phil Rickman, britanic de origine, jurnalist de formare și scriitor din pasiune, a introdus seria Merrily Watkins după publicarea cu succes a altor cinci romane, în prezent bucurându-se de o apreciere de necontestat.

Autor: Andreea Sterea

Sursa: Ziare.com

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *