Pasionații de science-fiction, indiferent dacă este vorba despre literatură sau film, știu deja că Philip K. Dick poate fi considerat sinonim cu cinematografia de gen, sau mai bine zis, poate fi considerat unul dintre părinții acesteia, lucrările sale de ficțiune fiind transpuse pentru marele ecran începând cam cu 30 de ani în urmă. În 1982, Ridley Scott oferă omenirii o peliculă ce a devenit între timp un cult și o piatră de temelie pentru lumea modernă a filmului: Blade Runner – inspirat după romanul lui Dick ”Visează androizii oi electrice?”
De atunci încoace, umblă vorba că dacă a existat un film SF care a impresionat, șocat, fascinat și zguduit generații de-a rândul, atunci este foarte probabil ca acel film să fi fost o adaptare după vreuna dintre poveștile lui Dick. Îl mai țineți minte pe tânărul, celebrul și impresionantul actor Arnold Schwarzenegger, prins într-o poveste halucinantă și într-o aventură de proporții epice desfășurată în viitor? ”Total Recall”, pentru că despre el este vorba, are la bază povestirea ”Amintiri garantate” din volumul Furnica electrică. În același volum se regăsesc alte două povestiri ce au suscitat interesul producătorilor americani, devenind în anii 2000 celebrele pelicule ”Raport minoritar” și ”Impostor”.
Notorietatea lui Dick pare să traverseze generațiile și să fie în continuare o constantă sursă de inspirație pentru lumea filmului. După 30 de ani, Ridley Scott, un monstru sacru al cinematografiei contemporane, se întoarce la Dick – izvor nesecat de fantezie creatoare – anunțând că va produce o mini-serie de patru ore pentru canalul SyFy, mini-serie ce va adapta nici mai mult nici mai puțin decât romanul lui Dick The Man in the High Castle. Premiat cu un Hugo, acest roman spune o poveste pasionantă, petrecută într-o dimensiune temporală alternativă, în care Germania nazistă și Japonia au câștigat cel de-al Doilea Război Mondial.
Poate că vestea aceasta nu i-ar surpinde pe cei obișnuiți cu adaptările, chiar și recente, ale scrierilor lui Dick pentru marele sau micul ecran. Dar ceea ce face să bată inima oricărui fan SF este adăugarea numelui lui Frank Spotnitz la echipa de producători. Nostalgicii, fanii, Shipper-ii și orice afiliat al fenomenului “X Files” știu că Spotnitz a fost nu numai unul dintre scenariștii și co-producătorii serialului, ci a fost poate cel mai bun dintre ei.
Să recapitulăm: avem un scriitor care este mai mult decât un scriitor, este Philip K. Dick și asta spune tot. Îl avem pe Ridley Scott, a cărui moștenire în cinematografie cu greu mai poate fi egalată de altcineva și îl avem pe Spotnitz, ”scriitorul” care a dus serialul X Files pe culmile gloriei. Peste toate acestea, avem un roman de o inestimabilă valoare, una dintre cele mai captivante lucrări ale lui Dick, una dintre cele mai zguduitoare.
Ce va ieși? Rămâne de văzut…
Tweet