Politica viitorului

politica_1200p628b

Cum va arăta următorul deceniu? Dar secol? Dar mileniu? Chiar dacă nimeni nu poate şti exact, mulţi scriitori şi-au imaginat viitorul în poveştile lor, invitându-ne să călătorim înainte în timp. Iar când vine vorba de politică, viitorul este şi mai greu de ghicit. Vom deveni un imperiu care va cuceri galaxia? Sau poate o federaţie? Sau poate nu vom părăsi Pământul prea repede şi vom continua să creem noi regimuri politice chiar aici. Scriitori precum Adrian Mihălţianu, Orson Scott Card, John Scalzi şi Alastair Reynolds au încercat să îşi imagineze cum va arăta politica viitorului.

Vă invităm să descoperiţi patru cărţi care ne arată patru viitoruri posibile ale omenirii.

Epoca inocenţei, de Adrian Mihălţianu

adrian-mihaltianu—epoca-inocentei—c1Romanul lui Adrian Mihălţianu, primul din seria Terra XXI, priveşte spre un viitor mai apropiat, spre următoarii 30 de ani.

Europa e răvășită de naționalism, Statele Unite se cufundă într-un neofascism high-tech, iar China devine tot mai autoritară. În lupta lor pentru putere sunt prinse destine, speranțe, vieți. Omenirea pornește spre Marte și privește chiar mai departe, atrasă de semnalele venite dinspre stele. Dar nimic nu e ceea ce pare.

Oamenii se transformă treptat în cyborgi. Orașele, în stupuri. Planeta, într-o fierbinte tablă de șah a unei imense conspirații. Mai există loc pentru libertate, pentru iubire, pentru visuri?

Încotro ne va purta tehnologia în următorii treizeci de ani? O carte pentru toți cei care vor să arunce o privire în viitorul nostru imediat.

Umbra lui Ender, de Orson Scott Card

0_2264Pentru cei care au citit deja Saga lui Ender, Saga Umbrelor devine o extensie şi o completare. Pentru ceilalţi, este o privire în viitorul apropiat. Ce se întâmplă cu Pământul după ce Ender câştigă războiul şi pleacă? Ce se întâmplă cu ceilalţi colegi ai săi din Şcoala de luptă şi cu fraţii săi? Saga Umbrelor explorează nu doar viaţa personajelor, ci şi schimbările geopolitice care apar odată ce omenirea nu mai este unită de o ameninţare comună.

Izolaţionismul, luptele pentru resurse şi teritorii, dar şi din cauze religioase, revin în prim plan, iar tinerii ofiţeri din Şcoala de luptă, vechii colegi ai lui Ender, sunt prinşi în lupta pentru putere dintre cele mai puternice state ale lumii.

Războiul bătrânilor, de John Scalzi

john-scalzi—razboiul-batranilor-latime-1024px_1În ziua în care a împlinit 75 de ani, John Perry a făcut două lucruri. Mai întâi a vizitat mormântul soţiei, apoi s-a înrolat în armată. Vestea bună este că oamenii au cucerit în sfârşit stelele. Vestea proastă este că planetele potrivite pentru a fi locuite sunt puţine şi rasele de extratereştri cu care ne luptăm pentru ele sunt numeroase. Aşa că luptăm. Pentru a apăra Pământul şi pentru a cuceri noi teritorii în spaţiu. Departe de casă, războiul continuă de zeci de ani şi Forţele Coloniale de Apărare caută întotdeauna noi recruţi.

Toată lumea ştie că, atunci când ajungi la vârstă pensionării, te poţi înrola în FCA. Ei nu caută tineri, ci vor oameni cu toată experienţa şi cu toate cunoştinţele acumulate într-o viaţă. Odată înrolat, eşti luat de pe Pământ şi nu te mai poţi întoarce niciodată. Vei lupta doi ani pe front. Şi, dacă supravieţuieşti, eşti recompensat cu o casă a ta, pe una din planetele colonii greu câştigate. John Perry profită de ofertă şi pleacă la război, fără să aibă nici cea mai mică idee despre ce îl aşteaptă acolo. Pentru că adevărată luptă, la ani-lumină de casă, cât şi transformarea prin care va trece sunt mult mai grele şi mai ciudate decât orice şi-ar fi imaginat.

Spaţiul revelaţiei, de Alastair Reynolds

alastair-reynolds—spatiul-revelatiei—c1Alastair Reynolds îşi imaginează cum ar arăta universul în 2551, când omenirea a depăşit deja graniţele Sistemului Solar şi s-a împrăştiat prin spaţiu.

Umanitatea este împărţită în patru mari facţiuni. Demarhiştii controlează majoritatea lumilor colonii. Agregaţii locuiesc în asteroizi goi din sistemele periferice. Ultranauţii trăiesc în nave uriaşe şi evită, de obicei, planetele. Linşolierii sunt mineri de comete şi asteroizi şi, la fel ca Ultranauţii, evită planetele.

Amarantinii au fost distruși în urmă cu nouă sute de mii de ani. Poate pentru că au avut ghinion sau poate din altă cauză. Pentru cei care colonizează acum planeta, Resurgam nu prezintă aproape niciun interes, nici măcar după descoperirea unui oraș amarantin multă vreme ascuns și a unei statui gigantice înfățișând un amarantin înaripat. Strălucitul savant Dan Sylveste vrea să afle adevărul cu orice preț. Amarantinii au fost ștersi de pe fața planetei dintr-un motiv. Însă pericolul e mai mare și mai aproape decât și-ar putea imagina…

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *