Raymond Chandler se întoarce

raymond chandlerAntologia prozei scurte a lui Raymond Chandler, părintele literaturii polițiste, va apărea anul acesta la Editura Nemira, care îi dedică o serie de autor celui care l-a adus în scenă pe celebrul detectiv Philip Marlowe.

Raymond Thornton Chandler este considerat întemeietorul romanului poliţist modern american, iar personajul său Philip Marlowe a devenit între timp cel mai cunoscut „detectiv particular” din lume. Chandler s-a născut în Chicago, Illinois, în 1888, şi în 1900 s-a mutat în Marea Britanie unde a studiat la Dulwich College în Londra. La 45 de ani, la îndemnul soţiei lui, se dedică în totalitate scrisului.
Prima povestire, „Blackmailers Don’t Shoot”, va fi publicată în cea mai importantă revistă de gen, Black Mask, în 1933. Primul roman, „The Big Sleep” („Somnul de veci”), publicat în 1939, l-a propulsat direct ca scenarist la Hollywood. „Somnul de veci” a fost ecranizat în 1946, filmul fiind regizat de Howard Hawks şi avându-i în rolurile principale pe Humphrey Bogart şi Lauren Bacall. A colborat apoi cu Billy Wilder la scenariul filmului „Double Indemnity” şi la „Strangers on a Train” regizat de Alfred Hitchcock. Deşi nu era un autor prolific (între 1933 şi 1939 a scris doar nouăsprezece povestiri), Chandler a marcat istoria literaturii de gen. În 1946, a primit Premiul Edgar pentru scenariu, iar în 1954 acelaşi premiu decernat de Mystery Writers of America pentru roman.

Proiectul Editurii Nemira cuprinde patru volume de povestiri poliţiste. Primul dintre ele este intitulat „Voi aştepta” şi cuprinde câteva dintre cele mai cunoscute proze scurte ale autorului american: „Uşa de bronz”, „Marlowe învinge mafia”, „Ucigaşul din ploaie”, „Voi aştepta”, „Poveste din Poodle Springs”.

Până în prezent, în seria de autor Raymond Chandler de la Nemira au apărut romanele „Play-back”, „Adio, iubito”, „Sora cea mică”, „Fereastra de sus” şi „Somnul de veci”, romanul „Doamna din lac” fiind în curs de apariţie.

Autor: Monica Andronescu

5 Commentarii

  1. Sol 28/05/2012 Reply
    • Maria Timiș 28/05/2012 Reply
  2. andrei 28/05/2012 Reply
    • Maria Timiș 28/05/2012 Reply
      • andrei 29/05/2012 Reply

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *