Rebelul nisipurilor – Ghid de supraviețuire în deșertul Miraji

În 2018, cititorii YA vor descoperi secretele deșertului Miraji: se vor lupta cu djinni, creaturi mistice, atrase de magie, vor fugi din orașele Dustwalk și Deadshot, urmăriți și vânați de soldații Sultanului, îl vor cunoaște pe legendarul Prinț Rebel și, dacă au noroc, se vor întâlni pe drum cu Amani și Jin, „ghizii” lor în această călătorie.

Din păcate, pentru că toate ființele din deșert, fie ele supranaturale sau nu, sunt pe urmele lor, s-ar putea să nu își îndeplinească în mod corespunzător sarcinile și să îi abandoneze pe cititori într-o oază, unde, cel puțin, se vor afla în siguranță, la adăpost de creaturile ce cutreieră deșertul.

Din fericire, într-o astfel de situație, Alwyn Hamilton va prelua toate îndatoririle celor doi fugari. Nu vrem să-i supărăm pe Amani și Jin (ne plac discuțiile lor în contradictoriu și poreclele ce au ajuns legendare în barurile din Deadshot), dar Hamilton este ghidul perfect. Știe toate ascunzătorile și legendele din Miraji, rutele ocolitoare și zonele periculoase, unde djinni îi atrag pe turiști în capcane și… mai bine să nu vă spunem ce se întâmplă atunci.

Rebelulnisipurilor

Înainte să te apuci de bagaje, o să îți spunem pe cine vei întâlni în călătorie. Nu. Mai bine începem cu ce vei vedea în deșert.

1. Coșmaruri. Știm, știm, te gândești ce putere pot avea visele în Miraji. Dar noi nu ne referim la acele coșmaruri. În deșert, trebuie să te ferești de ele. Sunt creaturi înspăimântătoare, agile și periculoase. Legendele spun că își înfig dinții în piepturile bărbaților în timp ce dorm și se hrănesc cu frica lor până când sufletul le părăsește trupul. Coșmarurile se acund de lumina soarelui, dar, dacă vrei să le ucizi, vei avea nevoie de fier. Sfatul nostru? Să îți iei foarte multe gloanțe și cuțite.

Și mai avem o veste… neplăcută: coșmarurile apar noaptea și sunt negre. Arată ca nisipul, așa că ai grijă unde îți așezi tabăra la lăsarea întunericului (din nou, îți recomandăm să te alături grupului coordonat de Alwyn Hamilton).

2. Djinni. Sunt multe legende despre nemuritori, despre djinni: sunt zei nemiloși, care i-au creat pe oameni ca să se distreze, sunt unelte ale Distrugătorului Lumii (despre el nu putem să vorbim, Hamilton ne interzice și nici măcar în broșură nu apar informații), nu se deosebesc de metemorfici (ajungem imediat și la ei), sunt cele mai grozave ființe primordiale ale lui Dumnezeu, care, îngrozit de ideea de moarte, a strâns pământ și apă, și, cu ajutorul vântului, a modelat o ființă și i-a dat viață cu o scânteie.

Indiferent de legenda pe care o preferi, trebuie să îți amintești două lucruri: djinnii sunt ființe puternice și înșelătoare, dar… nu pot să mintă. Un avantaj pentru tine, cititor neînfricat.

3. Metamorfici. Nu vrei să îi numim djinni. Sunt mereu flămânzi, tâlhari lacomi ai deșertului. Înalți, fără chip, ei mănâncă oameni, apoi le preiau înfățișarea. Acum înțelegi de ce îți recomandăm să stai mereu în preajma grupului și să nu pleci singur în „vacanță” în Miraji? Fierul s-ar putea să nu fie suficient ca să îi învingi și nu vei ști în cine să ai încredere. Nu te supăra pe noi, vrem doar să te prevenim și să te ajutăm (și să supraviețuiești până la finalul trilogiei).

4. Amani și Jin. Banditul-cu-ochi-albaștri și Șarpele din Est. Sunt tineri, ambițioși și îndrăzneți. Și fugari (foarte important de precizat). Trebuie să ai răbdare cu Amani; pe parcurs, vei înțelege de ce vrea să fugă, de ce îi este teamă să își facă prieteni sau de ce ezită să aibă încredere în promisiunile de pace și dreptate ale unor străini. La polul opus, Jin iubește riscul și aventura, enigmele și fuga. Fuga înseamnă libertate și informații, poate chiar și șansa de a restabili moștenitorul de drept pe tron.

Învață din greșelile lor și păstrează-le secretele.

5. Prințul Rebel. Nicio informație nu a fost găsită. Te rugăm să citești cartea cu atenție și să nu îi superi pe rebeli.

Hmm… să îți spunem și de buraqi? Nu, mai bine nu. De ce să îți stricăm surpriza (plăcută, de data aceasta)?

Îți urăm călătorie plăcută în deșertul Miraji! Oare vei deveni și tu un rebel al nisipurilor?


alwyn-hamilton—rebelul-nisipurilor_c1Goodreads Choice Awards pentru romane Young Adult în 2016

Oamenii stăpânesc deșertul Miraji, în sălbăticie cutreieră bestii mitice, iar prin alte părți se zvonește că djinnii încă se folosesc de magie. Pentru oameni e o lume necruțătoare, mai ales dacă ești sărac, orfan sau femeie.

Amani are nisipul în oase, nimerește întotdeauna ținta, dar își dorește să părăsească deșertul, unde nu-i mai rămâne decât să moară sau să se căsătorească. Un străin îi oferă ocazia să fugă, călare pe un cal mitic. Visul i se împlinește pe fundalul unei rebeliuni împotriva sultanului, iar misteriosul străin cu care pleacă ascunde mai multe secrete decât pare.

„Încă de la primul paragraf fermecător din trilogie, un Orient Mijlociu întunecat se întâlnește cu un Vest Sălbatic steampunk prin vocile personajelor: eroina obraznică, cinică și nemiloasă, care ascunde doze mari de sentimentalism și idealism, și personajele secundare memorabile, unele comice, altele terifiante sau de-a dreptul tragice. O carte romantică, incitantă, plină de umor și o bucurie la lectură.“ – Kirkus Reviews

„Un amestec minunat de fantasy, mitologie, dragoste și vechea poveste a fetei care descoperă câte poate să facă.“ – Inis Children’s Books Ireland

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *