Fetele care ard: Chapel Croft – între realitate și ficțiune

Fetele care ard de C.J. Tudor este un roman în care nimeni nu este ceea ce pare. Locuitorii din Chapel Croft au multe de ascuns, așa că ar face orice pentru ca anumite lucruri să rămână secrete.

Deși Chapel Croft e un loc imaginar, o parte din istoria lui e bazată pe istoria orășelului Lewes din Sussex, Marea Britanie. Autoarea ne-a povestit că ideea romanului i-a venit când a observat biserica din Lewes, care are un aer înfiorător, perfect pentru un thriller.

Lângă orășelul unde locuim există o biserică albă. E o clădire ciudată, neobișnuită pentru această zonă. E simplă și pătrată, fără turlă sau vitralii. E mai degrabă potrivită pentru un orășel prăfuit din vestul Statelor Unite (poate chiar cu un cuplu stând în fața clădirii, cu o furcă în mână!)

– C.J. Tudor pentru crimereads

Pe lângă biserica neobișnuită, Lewes are și o istorie bogată: atunci când Maria I a Angliei a urcat pe tron, în ciuda presiunilor de a renunța la religia catolică, ea a ales să-și păstreze credința. Ba mai mult, a ordonat arderea pe rug a protestanților, ceea ce i-a adus porecla Bloody Mary. Astăzi, în orășelul Lewes sunt comemorați anual 17 martiri.

© Anders Almaas  – Panorama orășelului Lewes

În roman, însă, povestea reală a martirilor din Lewes a fost un pic modificată: în istoria orășelului ficțional din carte, opt oameni au fost arși pe rug pentru credințele lor. Cele mai tinere victime au fost două fetițe despre care se spune că încă bântuie Chapel Croft.

Din fericire, în realitate, orășelul Lewes nu are nicio fantomă furioasă. Ambele orașe, însă, își comemorează martirii, deși în moduri diferite: în Lewes are lor o procesiune în care 17 cruci în flăcări sunt purtate prin centrul orașului. În romanul semnat de C.J. Tudor, orășenii din Chapel Croft aruncă în foc păpuși din bețe, care reprezintă cele două fetițe arse.

Fetele care ard sunt păpuși făcute din crenguțe, specifice satului de mici dimensiuni Chapel Croft din Sussex, care comemorează Martirii din Sussex – cei opt săteni care au fost arși pe rug în timpul masacrului protestanților (1553–1558) din perioada domniei reginei Maria. Printre martiri s-au numărat și două copile. Fetele care ard sunt puse pe foc în cadrul ceremoniei anuale de comemorare a masacrului.“

– C.J. Tudor – Fetele care ard

Așadar, inspirată de istoria din Lewes, de o clădire stranie și de o ceremonie de comemorare, C.J. Tudor a scris un roman plin de suspans și de personaje memorabile. Totuși, oricât de asemănătoare ar fi Chapel Croft și Lewes, diferența principală sunt oamenii: cei din roman sunt secretoși, rezervați în fața străinilor și dornici să-și păstreze secretele. În schimb, conform autoarei, oamenii din Lewes sunt extrem de primitori:

Ar trebui probabil să menționez faptul că locuitorii din orășelul unde locuim nu seamănă deloc cu personajele din carte. Ne-am făcut niște prieteni minunați în această comunitate. Totuși, de câteva ori pe săptămână trec pe lângă biserica veche și ceva anume din aerul clădirii îmi dă fiori pe șira spinării. Poate că fantomele trecutului nu sunt niciodată prea departe, de fapt.

– C.J. Tudor pentru crimereads

Dacă vrei și tu să vizitezi orășelul Chapel Croft, Fetele care ard te așteaptă pe nemira.ro.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *