Iată că promisiunea lansată la târgul de carte Gaudeamus de Marian Truță, coordonatorul revistei Nautilus, s-a împlinit.
Revista Nautilus este primul produs de presă din România lansat în formatele digitale .epub și .mobi, optimizate pentru dispozitive dedicate lecturii electronice (e-readere) și pentru dispozitive mobile (smartphone, tablete).
Primul număr în versiune digitală poate fi descărcat în format .epub de aici sau în format .mobi de aici.
De ce este o veste așa mare? Revista Nautilus era deja disponibilă online (și actualul layout arată extraordinar, după părerea mea), putând fi citită de pe dispozitive mobile. De ce fac diferența formatele digitale? Am să vă expun mai jos motivele care ne-au ghidat în realizarea acestui proiect.
Internetul este cu siguranță o invenție care a schimbat omenirea. Nu există listă prea lungă cu beneficiile pe care ni le-a adus. Însă, la capitolul lectură, există multe inconveniente. E foarte dificil să citești online texte mai lungi de câteva pagini. Ecranele LCD obosesc ochii, pe margine există numeroase elemente care distrag atenția, linkurile ne fac să zburăm din pagină în pagină ajungând să nu mai știm de unde am pornit și ce voiam de fapt să facem.
Din primul moment în care pui revista pe un e-reader simți că e altceva. Nu mai e Nautilus online. E pe hârtie — electronică, dar tot hârtie. E mult mai ușor să citești secțiunea de proze, sau articole mai lungi. E o cu totul altă experiență.
Dacă aveți un smartphone, acum puteți lua revista Nautilus cu voi oriunde ați merge. Știu că telefoanele au conexiune 3G și browser și că puteați consulta revista și până acum. Dar, cel puțin pentru mine, să navighezi pe internet de pe un ecran de 4 inchi este o experiență rezervată doar pentru momente de necesitate maximă. Da, poți citi mailuri pe telefon. Dar reviste?… Nu prea.
Dacă aveți iPhone, tot ce trebuie să faceți e să instalați Stanza, o aplicație excelentă. Dacă aveți un telefon Android, puteți folosi aplicații ca Aldiko sau FBReaderJ. Dacă aveți o tabletă bazată pe iOS (iPad) sau pe Android (Samsung Galaxy Tab, Dell Streak, Toshiba Folio 100 etc.) puteți folosi aceleași aplicații, dar sunt sigur că găsiți și altele.
Și, nu cred că mai merită menționat, cel puțin unul din formatele .epub sau .mobi este citit de orice e-reader care merită cumpărat.
Nu în ultimul rând, Revista Nautilus se citește mult mai ușor și pe PC, folosind aplicații ca Adobe Digital Editions (pentru formatul .epub) sau Amazon Kindle for PC (pentru formatul .mobi, mai bogată în opțiuni decât ADE, în opinia mea).
Așa că, descărcați revista (încă în versiune beta, mai avem fine tuning de făcut) și spuneți-ne ce credeți!
Tweet
Tocmai am descoperit că ultimile versiuni de Kindle pentru PC folosesc fontul Georgia în mod implicit.
Fontul Georgia nu conține diacriticele cu virgulă pe Windows XP. (pe Windows Vista / Windows 7 nu sunt probleme)
Primul număr din revista Nautilus folosește diacriticele cu sedilă (chiar și pentru ePub), cu o excepție: „Cinemateca”. Am atașat o captură cu formatul mobi rulând pe Kindle pentru PC http://dl.dropbox.com/u/15362616/nautilus-kindle.png
L-am testat si eu acum pe Nook si arata super, linkurile functionale, totul e in regula. Bravo!
Cred ca Aspoiu se refera la asta: http://www.srsff.ro/1640/literatura-si-noile-medii/
🙂
Mi-l amintesc. Intre timp Captain Kvala si-a luat reader si a trecut in tabara dusmanilor 😀
Vlad, Aspoiu, acolo nu eram impotriva noilor medii, atrageam doar atentia asupra unor aspecte nedorite care pot aparea prin folosirea prosteasca a noilor tehnologii. Oricum, editorialul de maine din Nautilus cred ca va arata fara echivoc parerea mea despre “era digitala” care tocmai a dat peste noi 😀
Dom’ capitan, si eu spuneam ca folosirea prosteasca nu se aplica numai noilor tehnologii, e doar natura umana 😀
Astept cu interes numarul nou.
Btw (ca sa fim in trend), ce reader v-ati luat?
Cand o sa apara si colectia Nautilus in format electronic?
Am testat varianta .epub atat pe PC (cu NOOK for PC, Sony Reader Library si ADE) cat si pe reader, un Greenbook GB0601 (foloseste tot ADE pentru citirea fisierelor .epub si .pdf). Fonturile sunt OK, nu sunt probleme cu diacriticele, link-urile si TOC-ul sunt functionale. Pe scurt, o treaba bine facuta. Felicitari!
As avea si cateva sugestii de imbunatatire, destul de usor de pus in practica:
1. Coperta nu este afisata in totalitate in niciunul dintre testele efectuate (acelasi neajuns l-am observat si la alte ebook-uri Nemira)
2. Marginea de 30 de pixeli declarata in .css pentru paragrafe mi se pare cam mare, mai ales cand citesti pe reader – reprezinta 10% din suprafata utila, la o rezolutie de 600×800
3. Ar fi necesara (este posibil!) redimensionarea graficii interioare in functie de marimea aleasa pentru font
S-auzim numai de bine!